Nagy Márton: a digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

Hírek Figyelő
Jó esélyünk van rá, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon – jelentette ki Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei konferenciáján. A tárcavezető szerint a digitalizáció jelentheti a magyar gazdaság kitörési pontját.

El kell érni, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, amihez jók az alapok – hívta fel a figyelmet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei „Tech4Value – ICT Day”, azaz Technológia az értékért elnevezésű konferencia és technológiai kiállításon csütörtökön Budapesten. A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető jelezte: a digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data –használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált.

– Magyarország célja, hogy 2030-ra az Európai Unió legjobban teljesítő tíz országa közé lépjen előre a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve, ebben fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei – mutatott rá Nagy Márton.

Majd hozzátette: a magas színvonalú hazai technológiai infrastruktúra – összhangban a Nemzeti digitalizációs stratégiával – gyors fejlődést tesz lehetővé.

A digitális gazdasági és társadalmi fejlettségi szintjét tekintve ugyanakkor Magyarország jelenleg az uniós átlag alatt szerepel, a magyar kis- és középvállalatok körében a digitalizáció mértéke alacsony. A fejlett technológiák használata iparáganként eltérő képet mutat: miközben a hálózatba kapcsolt eszközök (Internet of Things – IoT) alkalmazása egyes ágazatokban – például a logisztikai szektorban – az uniós átlag feletti, a többi között a mesterséges intelligencia használata terén a magyar vállalatok – a pénzügyi szektort kivéve – jelentősen elmaradnak az uniós tagországok átlagától.

Nagy Márton 02

A digitalizáció fontos kitörési pontot jelenthet a gazdaságnak. Fotó: Shutterstock

Az e-kormányzati szolgáltatások felhasználóinak száma ugyanakkor jelentősen nőtt az elmúlt években, a hálózati kapcsolatok terén hazánk a legjobban teljesítő kelet-közép európai ország Szlovénia után. A szélessávú hozzáférést tekintve a legjobb értékekkel rendelkezik Magyarország az EU 27 tagállama között és vezető helyen áll a nagysebességű internet előfizetők számát tekintve is.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar-kínai kapcsolatok rendkívül jól működnek. – Kína vezető szerepet játszik a high-tech forradalomban, amely átrendezheti a világ erőviszonyait – emelte ki az MKIK elnöke.

Parragh László szerint a digitális gazdaság a teljes nemzetgazdaság motorjává válhat az új technológiákkal mint az 5G, a felhő alapú szolgáltatások, vagy a mesterséges intelligencia. A kamara továbbra is elkötelezett a digitális gazdaság fejlesztése mellett.

Sun Tao, a több mint 170 országban és régióban Huawei Technologies vállalati üzletágának vezetője jelezte: a gazdasági fejlődés új korszakát a digitalizáció és a karbonsemlegesség kombinációja diktálja. A Huawei, mint az egyik globálisan vezető infokommunikációs (IKT) technológia szállító, folyamatosan újít a környezetbarát megoldások elősegítése érdekében, és hozzájárul a modern, intelligens világ kialakításához.

A vállalat 23 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte, K+F kiadásai 2021-ben elérték a 22,3 milliárd dollárt, éves árbevételének 22,5 százalékát. A Huawei valamennyi üzletága jelen van Magyarországon, és itt működik a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei Európai Ellátó Központ, ahol több mint kétezren dolgoznak.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink