Nagy István: cél a zökkenőmentes átállás az új agrártámogatási rendszerre

Hírek Magyar Nemzet
Véghajrához közeledik az agrártámogatási rendszer átalakítása. Az új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó hazai stratégiai terv elfogadását követően a legnagyobb feladat, hogy az intézményrendszer és a gazdálkodók felkészüljenek a megváltozott feltételekre és az új támogatási formák alkalmazására. Erről Nagy István, agrárminiszter beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A tárcavezető kitért a rendkívüli élelmiszer-inflációra is. Nagy István szerint az áremelkedést egyedül a háborús szankciók feloldása fékezheti meg.

Feszes tempóban zajlik az agrártámogatási rendszer végrehajtásának előkészülete, a cél, hogy jövő tavasszal zökkenőmentesen adhassák be az egységes kérelmeket a gazdálkodók – mondta Nagy István a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Az agrárminiszter kiemelte: bár a hazai stratégiai tervet november 7-én fogadta el a bizottság, a terv végrehajtásának előkészületei már jóval a hivatalos elfogadást megelőzően megkezdődtek. Az intézményrendszer felkészülése, az informatikai fejlesztések tervezése, valamint a nemzeti végrehajtási jogszabályok előkészítése hónapok óta folyamatban van.

– Közös célunk, hogy 2023 tavaszán az új rendszerre történő átállást követő első kérelembeadási időszak a körülményekhez képest zökkenőmentes lehessen a gazdálkodók számára, hiszen végső soron az egész rendszer az ő mindennapi munkájukat hivatott támogatni. Ne feledjük, összesen 14,7 milliárd euró (5365 milliárd forint) a KAP stratégiai terv ötéves költségvetése. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró forrás érkezik – hívta fel a figyelmet Nagy István.

A miniszter szerint az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés is elkezdődött és jelenleg is folyamatban van. A tárcavezető jelezte: a legnagyobb feladatot most a jövő évi egységes kérelmekkel kapcsolatos felkészülés jelenti.

Fotó: VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink