Nagy István: a magyar mezőgazdaság újjászületésének pillanatában vagyunk

Hírek vg.hu
Elkészítette az agrártárca az agrár- és vidékfejlesztési támogatások jövő évi pályázati menetrendjét, amelyről Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak azt mondta, hogy az ütemezéskor egy sor szempont mellett figyelembe vették azt is, hogy ne egyszerre kössék le az építőipari kapacitásokat. Interjú.

Milyen szempontok alapján választották ki, mely területeken írják ki jövőre a pályázatokat? Melyek a kiemelt területek?

Az előzményekről azért érdemes elmondani, Európában egyedülálló módon a magyar kormány úgy döntött, hogy a jelenlegi kihívások – a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az elhibázott szankciók, a tavalyi történelmi léptékű aszály, és az ukrán gabona vámmentessége – közepette is a lehető legnagyobb, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással támogatja a hazai gazdálkodókat. Ez módot ad a magyar mezőgazdaság modernizálására és versenyképességének növelésére. Hangsúlyoznám, hogy ezek a kihívások egyben lehetőséget is hordoznak magukban, mégpedig arra, hogy 21. századi, modern, versenyképes mezőgazdaságot építsünk, továbbá a finanszírozás előremutatóan járuljon hozzá környezetünk minőségének a hatékonyabb megőrzéséhez is. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar mezőgazdaság újjászületésének pillanatában vagyunk. A pályázatok megalkotásánál a fontos szempont a hozzáadott érték növelése a mezőgazdaságban, a jövedelmezőség és versenyképesség erősítése. Az új támogatási rendszer keretében több, a KAP Stratégiai Tervvel összhangban lévő új intézkedést és támogatási formát választottunk ki. A 69 felhívásból álló 2024-es pályázati menetrendet, mely 69 felhívásból áll, a korábbi gyakorlattal ellentétben előzetesen közzé tesszük a tervezhetőség és a kiszámíthatóság érdekében. Az év elején elsősorban az erdőgazdálkodási és zöld célú pályázatokat hirdetjük meg, amelyek hosszútávú hatásúak. Ezt követően pedig a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat célzó felhívások következnek. A termőföld értékének megőrzése is rendkívül fontos, így érkeznek majd a földhasználattal kapcsolatos pályázatok is.

A teljes cikk a vg.hu-n olvasható, amelyből az is kiderül:

Beruházásokra, illetve zöld célokra milyen összeget terveznek fordítani? Ezeken a területeken mik a prioritások?

Mennyire felkészült az intézményrendszer, milyen elbírálási határidőkkel számolhatnak a pályázók?

Az új KAP-ban például a generációváltás is kiemelt terület. Milyen támogatási formák és források állnak rendelkezésre ennek ösztönzésére?

Mikorra várható, hogy a támogatások hatása érzékelhető lesz, és milyen konkrét célkitűzéseknek kell megfelelniük?

Borítókép: MTI/Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink