Nagy fába vágta a fejszéjét az Ericsson

Hírek D. GY.
A svéd telekomberendezés-gyártó fennállása legnagyobb akvizíciójára készül.

Az Ericsson közölte, hogy 6,2 milliárd dollár készpénzért megvásárolja a felhő-alapú szolgátatásokat kínáló Vonage nevű céget, ami a legnagyobb bevásárlás lenne a svéd vállalat történetében. A cél a termékpaletta bővítése, miután a hálózati berendezések gyártására szakosodott cég sikertelenül próbálkozott a médiában a 2010-es években. A kínálat szélesítése már csak azért is fontos lenne, mert miután a svéd kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárta a kínai Huaweit az 5G hálózatokra kiírt tenderekből, Peking viszontlépésekkel válaszolt.

A Vonage az internetes telefonálás egyik úttörője volt az Egyesül Államokban, piaci értéke nagyjából 3,6 milliárd dollár volt szeptemberben. A cég egyik aktivista befektetője, a Jana Partners erős nyomás alatt tartja a vállalatot – vagy eladná, vagy feldarabolná. Az Ericsson a tőzsdei árhoz képest csaknem 30 százalékos prémiumot fizet, ami vonzó a Vonage tulajdonosainak. Az akvizícióval a svéd cég a vállalati piac felé szeretne nyitni, lehetőséget nyújtana a szoftverfejlesztőknek, hogy saját hálózatán keresztül kínálják szolgáltatásaikat, nagyobb hozzáadott értéket látnak ebben, mint a hálózati berendezések gyártásában. A Vonage felhő-alapú platformja 120 ezer vállalkozást szolgál ki, nagyjából egymillióra tehető fejlesztői közösséget.

Ha pusztán a hálózatokat nézzük, akkor ugyan jelentős beruházások áramlanak ebbe az üzletágba, viszont ezidáig ezekből elég nehéz volt pénzt csinálni. Ezt az értékteremtő képességet szeretnénk fejleszteni, hogy a hálózati szolgáltatók nagyobb kedvvel vágjanak bele az 5G fejlesztésekbe

– mondta Borje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója.

A svéd vállalat jövőre 12-14 százalékos üzemi margint tervez, a felvásárlásból hosszabb távon 400 millió dollár szinergiát remél. A Vonage 1,4 milliárd dollár árbevételt könyvelt el szeptemberben végződött üzleti évében.

 

Címlapkép: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink