Nagy díjkategóriaválasztó: segítség autópályamatrica-vásárláshoz (X)

Hírek Szponzorált tartalom
D1 vagy D2? Milyen díjkategóriájú autópálya-matricát kell vennem utazás előtt? És ha lakókocsival megyek? Íme a válasz!

Éves szinten mintegy 70-80 ezer esetben fordulnak segítségért az ügyfelek e-matricát érintő ügyekben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) ügyfélszolgálatához. Nagyjából minden második esetben azért, mert a vásárláskor rosszul rögzítették az e-matricához a jármű valamely adatát, és emiatt pótdíjuk keletkezett. A legtöbbször a rendszámot ütik el a vásárlók, de sok esetben rögzítik hibásan a díjkategóriát is. Hogyan kerüljük el az ilyen tévesztéseket és mit lehet tenni, ha mégis így járunk?

Először is nagyon fontos, hogy ha autópálya-matricát vásárolunk, minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizzük a megadott adatokat, a jármű rendszámát, a felségjelzést, a díjkategóriát, a vignetta érvényességi idejét, és megyei matrica esetén a megyét.

D1 vagy D2 díjkategóriájú matricát kell vennem?

Ez a kérdés sokszor felmerül, különösen nyáron, amikor jóval többen és többször használják a fizetős gyorsforgalmi utakat. Fontos tudni, hogy a díjkategóriát a jármű három, a forgalmi engedélyben szereplő adatát egyszerre figyelembe véve kell megállapítani, ezek: a jármű kategóriája („J” mező), az együttes tömeg („F.1” mező) és az ülések száma vezetővel („S.1” mező).

D1 kategóriába a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik, ha a forgalmi engedélyben a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Ha ezen feltételek valamelyike nem teljesül, mert a jármű 3,5 tonnánál nehezebb, vagy 7-nél több személy szállítására alkalmas, vagy a „J” mezőben „N1” (3,5 t össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) vagy „N1G” (terepjáró tehergépkocsi) kód szerepel, akkor a jármű egészen biztosan D2 díjkategóriába tartozik. A 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, vontató – ideértve a nyerges vontatót is –, valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból álló járműszerelvény már útdíjköteles járműnek számít, a számukra kínált fizetési megoldásokról a NÚSZ Zrt. hu-go.hu oldalán olvasható részletes tájékoztatás.

Mi a helyzet a lakókocsikkal, lakóautókkal?

Ugyanaz, mint az összes többi járművel. A forgalmi engedélyben szereplő már említett mezőket kell egyszerre figyelembe venni, ha a jármű önállóan közlekedik. Amennyiben azonban az ilyen típusú járművet utánfutóként húzza magával egy másik jármű, akkor a vontató jármű díjkategóriája határozza meg, hogy a vontatmányra kell-e külön e-matricát vásárolni.

Ha a vontató jármű D1 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra nem kell külön matricát venni, elég az előbbire megvásárolni a D1-es vignettát. Ha viszont a vontató jármű D2 vagy B2 (busz) díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra külön U (utánfutó) kategóriájú e-matricát is vásárolni kell a vontató járműre vásárolt D2/B2-es e-matrica mellé.

Mi a teendő, ha rosszul rögzítettük a díjkategóriát?

Az autópálya-matrica érvényességi időtartamán belül lehetőségünk van a megfelelő kategóriára módosítani a tévesen rögzített díjkategóriát. Ehhez mindössze egy minimális összegű (1470 Ft) ügyintézési díjat kell fizetnünk, valamint be kell mutatnunk a matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó értesítést és a gépjármű forgalmi engedélyét a NÚSZ Zrt. bármely ügyfélszolgálati irodájában.

Ha a ténylegesnél alacsonyabb (D2 helyett D1) díjkategóriájú e-matricát vásároltunk korábban, akkor ki kell fizetnünk a két díjkategória közötti díjkülönbözetet is. Ha viszont fordított a helyzet, és tévedésből a ténylegesnél magasabb (D1 helyett D2) díjkategóriájú vignettát vettünk, akkor a visszatérítési lehetőségekről a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán tudunk érdeklődni.

Ha erre a tévesztésre egy pótdíjas levél irányította rá a figyelmünket, akkor sajnos a kiszabott pótdíj vagy pótdíjkülönbözet megfizetése alól nem tudunk mentesülni, ezt mondja ki a vonatkozó jogszabály. Már csak ezért is megéri odafigyelni az autópálya-matrica megvásárlásakor, és ellenőrizni a vignettához rögzített adatokat, akár mi pötyögjük be azokat egy online felületen, akár egy benzinkúton vesszük meg az úthasználati jogosultságot.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Az egyéb, e-matrica-vásárlással kapcsolatos tévesztések korrigálási lehetőségeiről a nemzetiutdij.hu oldalon az Ügyfélszolgálati szolgáltatások menüpontban olvasható részletes tájékoztatás.

Az ésszerű választás az ematrica.nemzetiutdij.hu

Ha el akarjuk kerülni a fentiekben részletezett tévesztéseket, és az azokkal járó feladatokat, ügyintézést és stresszt, érdemes az e-matrica vásárlásához a hazai útdíjfizetési rendszert működtető NÚSZ Zrt. saját hivatalos online értékesítési csatornáját választani. A jármű adatait itt csak egyszer, a regisztrációkor kell megadni, így a későbbiekben a hibázási lehetőség lényegében nullára csökken. A vásárlások, így a pályamatricák adatai bármikor visszaellenőrizhetők, kérhetünk külön e-mail értesítést a vignettánk lejárta előtt, és a vásárlásért még kényelmi díjat sem kell fizetnünk.

Borítókép: NÚSZ Zrt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink