Nagy bajban az Alibaba

Hírek Figyelo.hu
Kitálaltak a kínai techcégek dolgozói: a végtelenségig kizsigerelik a kínai munkavállalókat, még a techszektorban is.

Újra hallatja a hangját Kínában a munkavállalók érdekeit képviselő, 996 elleni mozgalom, amely most arra kéri a techcégek alkalmazottait, hogy nyilvánosan tegyék közzé a tényleges munkaidejüket – írja a Reuters.

A 996 rövidítés a heti hat napon át tartó, reggel 9-től esti kilencig tartó munkavégzésre utal,

amely a dolgozók akarata ellenére bevált foglalkoztatási rendszer Kínában. Az országban társadalmi szinten is nagy hagyománya van a túlóráztatásnak, kimondva és kimondatlanul is elvárás, és nemcsak a fizikai munkák, hanem a fehérgalléros pozíciók esetében is. Ez szembemegy a Kínai Népköztársaság hivatalos munkajogrendszerével, amely maximum heti 44 órát engedélyez, a gyakorlat azonban mást mutat – emelte ki a VG szemléje.

A 2019 márciusában útjára indult jogvédő szervezet szellemiségét négy frissdiplomás fiatal folytatja, akik

„Worker Lives Matter”, azaz „a dolgozók élete is számít” néven indítottak kampányt,

most elérkezettnek látták az időt, hogy arra bátorítsák a munkavállalókat, nyilvánosan is tárják fel embertelen munkakörülményeiket. Az adminisztrációra egy online platform, a GitHub nyújt lehetőséget, ahova berögzíthetik a munkaórák számát, a műszakok kezdési és befejezési idejét.

Eddig több mint 4000 dolgozó töltötte ki a táblázatot, amely tartalmazza a beosztásukat és a foglalkoztató cég nevét is.

A cikk kiemelte, az eredmények széles körben megtekinthetők, eddig már hatmillió ember látta, és a cégekre nézve rendkívül kínos információk szivárogtak ki, mint például, hogy a 8 órás fizetségért 10-12 óra munkát várnak el, de ahol még jár is extra juttatás, a pénz nem pótolja a túlmunka következményeit: a kóros kialvatlanságot és a maradandó egészségkárosodást.

Érintett vállalat az Alibaba, a Tencent, a Baidu és a TikTok érdekeltségeibe tartozó ByteDance is,

akik egyelőre nem tudták mivel megmagyarázni a bizonyítványukat. A statisztika rámutat: az IT, a pénzügyi és az ingatlanszektorban a legsúlyosabb a helyzet a dolgozók kizsákmányolása terén.

A munkavállalók azt szeretnék, ha a 996-ból 955 lenne, azaz heti öt nap munka 9 és 17 között.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink