Nagy a zűr a Soros-egyetemen: a hallgatók elégedetlenkednek

Hírek
Diákok egy csoportja azon háborog, hogy az illetékesek nem megfelelő módon kezdték el levezényelni a CEU amerikai diplomát adó intézményének költözését, amivel sok kellemetlenséget okoznak nekik.

Egy olvasónk nemrég a CEU-n járt egy amúgy rendkívül gyengén megszervezett konferencián. A szünetben a folyosón sétálva arra lett figyelmes, hogy az egyetem teljes területét kiplakátolta egy egyetemi diákcsoport.

Az egyetem vezetését bíráló plakátok a következő dolgokat sérelmezték a költözéssel kapcsolatban:

  • csökkennek az ösztöndíjak, tanári fizetések, elbocsátások voltak,

  • nincs megoldva a tanárok és diákok bécsi lakhatása, közlekedése,

  • a költözés nem átlátható, a diákok nincsenek tájékoztatva a jövőről,

  • amerikai mintára üzleti szemléletűvé válik az oktatás, ami a gazdagabb nyugati diákokra fókuszál, így az egyetem el fogja veszteni közép-európai jellegét,

  • Bécsben mintegy másfélszer többe kerül az élet, így számos diák nem tudja majd folytatni a tanulmányait, az egyetem érzésük szerint értük nem kíván kiállni.

Miközben a Soros-egyetem továbbra is áldozatpózban vacog azt hirdetve, hogy a magyar kormány elüldözte őket, érdemes újra megjegyeznünk, hogy erről szó sincs. A CEU képtelen volt teljesíteni a törvényi feltételeket, hogy amerikai diplomát adhassanak ki Magyarországon, ezért az ilyen képzéseiket Bécsbe helyezik át. Úgy tűnik, hogy az egyetem vezetői míg az egyik hivatali kötelességüket, a magyar kormánnyal való állandó harcot folyamatosan ellátják, addig megfeledkeztek egyéb feladataikról.

Borítófotó: CEU (Central-European University) V. kerületi Nádor utcai épülete (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink