Nagy a nyomás az Air Serbián, kevesebb járatot indít Moszkvába

Hírek Moszkovits János

Az Air Serbia az egyetlen európai légitársaság, amely megtartotta oroszországi járatait, sőt átvéve az Aeroflot résidőit, március harmadika óta heti 15 gépet indított Moszkvába. Jövő hétfőtől, március 21-től azonban visszatér a korábbi járatszámra, ami azt jelenti, hogy napont egy gép közlekedik oda-vissza Belgrád és Moszkva között, pénteken kettő, és legfeljebb heti két charterjárat indulhat Szentpétervárra.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök elmondta, azért kellett visszaállnia a szerb légitársaságnak a háborút megelőző állapotra, mert Belgrádot az a vád érte, hogy a járatszám megduplázásával pénzt akar keresni az „ukrán vérontáson”.

Az európai országok által az orosz légitársaságokkal szemben bevezetett EU-s légtérzár, illetve az ezzel kapcsolatos orosz ellenszankciók Szerbiát nem érintik, mert Belgrád közölte, légitársasága továbbra is szabadon közlekedhet az európai úti célok és Oroszország között. Emiatt a közösségi oldalakon számos bírálat éri, jelentős politikai nyomásnak, fenyegetésnek van kitéve – idézi az újvidéki magyar Szó az Aviatica.rs portált.

Az Air Serbia légitársaság moszkvai járatán az utóbbi napokban több alkalommal is bombariadó volt, a fenyegetés mindig e-mailen érkezett. Ez a biztonsági eljárások szerint súlyos fenyegetésnek minősül, ezért az utasokat és a személyzetet evakuálni kell, a már felszállt gépet vissza kell fordítani, miként ez március 11-én történt. Mindemellett az Air Serbia honlapja március 15-e óta folyamatos hekkertámadásnak van kitéve, s emiatt számos európai országból lehetetlenné vált a repülőjegyek megvásárlása.

Korábban az ukrán külügyminiszter-helyettes háborús nyerészkedéssel vádolta meg Szerbiát mert, nem zárta a légterét Oroszország felé, egy észt európai parlamenti képviselő pedig felvetette: meg kellene tiltani a szerbiai légitársaságnak az EU országaiba irányuló közlekedést.

Az Air Serbia Belgrád-Moszkva járataira a zsúfoltság miatt drágán vagy már egyáltalán nem lehet jegyet váltani márciusban. Csütörtök délután már csak a szombati, a vasárnapi és jövő heti keddi járatra kínáltak jegyet jegyet 466 ezer, illetve 540 ezer forintnak megfelelő kezdőáron. Április első napjára még 308 ezer, a továbbiakra átlagosan 250 ezer forintnyi áron lehet jegyhez jutni, április 12-e kivételével, amikor csaknem 128 ezer forinttól indulnak a jegyárak.

Borítókép forrása: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink