Nagy a baj a „mikroadományok” körül Karácsony mozgalmánál

Hírek figyelő.hu
A Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalommal összefüggésben tarthatott házkutatást Tordai Csaba ügyvédi irodájánál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet.

A költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult, a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom ügyében zajló nyomozás keretében hajtott végre házkutatást csütörtökön az adóhatóság Tordai Csaba ügyvédi irodájánál – erre lehet következtetni a NAV válaszából, amelyet a Magyar Nemzetnek küldött.

Mint írták „a NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

Emlékezetes, az egész botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz. A NAV mindezek miatt költségvetési csalás, pénzmosás, illetve az OTP feljelentése alapján hamis magánokirat felhasználása miatt is eljárást indított.

A főpolgármester a kirobbant botrány után azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban” gyűjtöttek. Karácsony később már „nagy ládikákról” beszélt. Ezt ugyanakkor a bank a feljelentésében cáfolta, ugyanis a feljelentés szerint a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek.

 

Fotó forrása: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetnek

További híreink