Műszaki, gazdasági és klímavédelmi abszurdum az atomenergia visszafogása

Hírek M. O. A.
Megfelelő és teljes körű jogi szabályozás szükséges Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő szerint ahhoz, hogy a „ klímabarát és olcsó villamos energiát ” termelő paksi atomerőmű valamint a megújuló energiaforrások is a legtöbb áramot termeljék, és amennyiben leszabályozásra van szükség, ne az atomerőmű teljesítményét csökkentsék mesterségesen.

Minden ország számára egy olyan egészséges energiamix elérése a kívánatos, amely a klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése mellett figyelembe veszi az egyes áramtermelési módok előnyeit és hátrányait is – jelentette ki Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. Úgy gondolja, hogy mind a paksi bővítés, mind pedig az üzemidő-hosszabbítás valamint a naperőművek fejlesztése szükséges.

Többlettermelés esetén elsősorban a szén és gázerőműveket lenne érdemes korlátozni, nem mellesleg az atomenergia olcsóbb és klímabarát is
Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Emlékeztetett ugyanakkor, a naperőművi kapacitások amúgy kívánatos, egyúttal jelentős bővülése hatással van a paksi atomerőmű termelésére. Ugyanis a naperőművek által termelt villamos energia kötelező átvétele bizonyos naposabb időszakokban (alacsonyabb rendszerterhelés és az export lehetőségének hiánya miatt) a MAVIR-t arra kényszeríti, hogy csökkentse a nukleáris erőmű teljesítményét. Ez egyértelműen veszteséget termel Hárfás Zsolt szerint, egész egyszerűen azért, mert magasabb egységáron kell átvenni a megújulók által termelt energiát, mint amennyiért azt a paksi atomerőmű megtermeli. Ez egyértelmű veszteség, egyúttal paradox helyzet, hogy egy lényegében harmadáron termelő erőművet kell korlátozni azért, hogy a támogatott nap- és szélerőművektől a villamos energia kötelező módon átvehető legyen.

Előfordult olyan időszak a közelmúltban – fejtette ki a lapnak a szakértő, hogy tizenegy napból tíz napon át voltak olyan időszakok, amikor a több, mint kétezer megawatt csúcsteljesítményre képes paksi atomerőmű teljesítményét vissza kellett fogni az időjárásfüggő megújulók javára. Amelyek termelése nem feltétlenül esik egybe a napi felhasználási csúcsidőszakokkal. Olyanra is akadt példa, amikor Németországban és más országokban is zöldáramtöbblet keletkezett – ebből a szempontból jó hírnek nevezte, hogy egyes naperőművek teljesítménye idehaza is szabályozható.

A cikk szerint, amikor teljesítmény-visszafogásra van szükség, főleg a gáz illetve széntüzelésű erőművek termeléséből kellene visszavenni, semmiképp sem az olcsón és klímabarát módon termelő atomerőművekét.

Borítókép: Móricz-Sabján Simon VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink