Munkahelyi motiváció, ha a tavaszi fáradtság miatt lankad a teljesítmény

Hírek vg.hu
Hamarosan teljes erővel berobban a tavasz. A napsütés, az éledező természet a hideg téli hónapok után ugyan pozitívan hat a teljesítményre, a munkahelyi motivációra, azonban a támogató munkakörnyezet ilyenkor is fontos a szakértő szerint. Az egyik legbiztosabb tipp a tavaszi fáradtság leküzdésére: menjünk ki a természetbe, szánjunk több időt a szabadidős tevékenységekre. Erről is beszélt a Világgazdaságnak Lacsny Éva terapeuta.

A tavasz beköszöntével az élet több területén, így a munka világában is az újrakezdés figyelhető meg. A több fény, a virágzó természet jobb energiaszintet, pozitívabb hangulatot eredményez, javul az alvásminőségünk, ezzel együtt a produktivitásunk is. Mindezek kedvező hatással vannak a munkateljesítményre, a munkahelyi motivációra is: a dolgozókat az újrakezdés inspirálja. A napsütéses időjárás és az újjászülető természet fokozza az energiaszintet és a motivációt. Emellett a tavasz beköszöntével hosszabbak lesznek a nappalok, ami több természetes fényt jelent, és ez is pozitív hatással lehet az emberek hangulatára és produktivitására – nyilatkozta Lacsny Éva terapeuta, vállalati tréner a Világgazdaságnak. A tavaszi időszak emellett lehetőséget nyújt a szabadban való tevékenységekre, például kirándulásokra, sportolásra vagy kertészkedésre is. Ezek az aktivitások segíthetnek az embereknek kikapcsolódni, levezetni a stresszt és friss energiával feltöltődni.

Hogyan változik meg a munkahelyi motiváció tavasszal?

A munkahelyi jóllétet elősegítheti, ha a munkaadók a tavasz beköszöntével lehetőséget biztosítanak a munkavállalók számára némi rugalmasságra – vélekedett Lacsny Éva. Ilyen lehet az, ha korábban kezdhetnek, és így korábban be is fejezhetik a munkanapot, több időt tölthetnek a szabadban délután, amikor még napfényes az idő. Ennek a kis változtatásnak a munkaadók is megtapasztalhatják a pozitív oldalát, ugyanis a dolgozók a reggeli órákban magasabb termelékenységet, jobb produktivitást hozhatnak, miután előző nap volt idejük kikapcsolódni még a napsütéses órákban.

A rugalmasság, a hibrid munkavégzés és a home office a Covid-járvány közben lett igazán fontos a dolgozók szemében. A lojális munkavállalókért ma már tenniük kell a cégeknek a wellbeing területén. Ha munkáltatóként teret adunk a munkavállaló tavaszi felfrissülésének, az általában vissza lesz forgatva közérzetben, hangulatban, motiváltságban, munkabírásban, stressztűrésben, így pozitívan hat a teljesítőképességre is – teszi hozzá a tanácsadó.

Hogyan lehet megteremteni a munka és a párkapcsolat egyensúlyát?

Az időnk jelentős részét töltjük munkával és kötelezettségeink teljesítésével, így fontos figyelmet fordítani a munka és a család, a párkapcsolat, a magánélet egyensúlyára.

Lacsny Éva azt mondja, a tavaszi időszakban megnövekszik az igény az énidő megélésére. Az ember szeretne kapcsolódni önmagával, a társával, a barátaival és a tavaszodó természettel. Sokan ilyenkor a szabadidős tevékenységekre is szeretnének több időt szánni. A jó közérzet érdekében legyünk megengedők magunkkal. Találjunk időt, lehetőséget az igények, a szükségletek, a vágyak megéléséhez. Így csökkenthetjük a mindennapi stresszt, feszültséget, mely az elfojtásból generálódna – véli a terapeuta.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink