Munkaerőpiaci aktivitás az adósságcsökkentésért

Hírek
Az Állami Számvevőszék elemezte az aktivitási ráta, a foglalkoztatottság és munkanélküliség 2006 és 2016 közötti alakulását. Az ÁSZ kiemelte, hogy a gazdasági aktivitás növekedése közvetett módon hozzájárult az államadósság csökkentéséhez is.

Jelentősen javultak a munkaerő-piaci mutatók 2006 és 2016 között Magyarországon. Tíz év alatt a foglalkoztatottak száma 10,7 százalékkal emelkedett, a munkanélkülieké ugyanakkor 26,3 százalékkal csökkent, a gazdaságilag aktívak száma pedig csaknem 350 ezer fővel nőtt a 15-74 éves korú népesség körében – áll Állami Számvevőszék friss elemzésében.

Az ÁSZ elemzése a gazdasági aktivitás alakulását abból a szempontból is vizsgálta, hogy az közvetett módon képes volt-e hozzájárulni a GDP-arányos bruttó államadósság (államadósság-mutató) csökkentéséhez. Az ÁSZ elemzése arra a következtetésre jutott, hogy az államadósság-mutató javulása a legnagyobb mértékben a GDP növekedésének volt köszönhető. Ez aláhúzza annak fontosságát, hogy – egy alacsony aktivitási szintről indulva – a gazdasági aktivitás növekedése bővítette a munkaerőforrást, ily módon hozzájárult a foglalkoztatás és ezen keresztül a gazdaság bővüléséhez.

Ezzel egyidejűleg a növekvő gazdasági aktivitás és foglalkoztatás következtében mérséklődtek az inaktívaknak és a munkanélkülieknek fizetett szociális transzferek is, amelyek az államháztartás kiadásainál jelentettek megtakarítást, azaz potenciális lehetőséget az államháztartási hiány mérséklésére, ami szintén kedvezően hatott az államadósság alakulására is – világított rá az ÁSZ friss elemzése.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink