Multimilliárdos harcot indít a kormány a szúnyogok ellen

Hírek vg.hu
Orbán Viktor miniszterelnök azzal bízza meg Varga Mihály pénzügyminisztert Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával, hogy az országos szúnyoggyérítési programra biztosítson 1 milliárd 840 millió forint többletforrást.

Szúnyoggyérítés Magyarországon: 1,84 milliárd forintos többletforrásra van szükség

A határozat értelmében Orbán Viktor miniszterelnök azzal bízza meg Varga Mihály pénzügyminisztert Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával, hogy

az országos szúnyoggyérítési programra biztosítson 1 milliárd 840 millió forint többletforrást. A két miniszter azonnali feladata, hogy a pénzt az idei költségvetésből megkapja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága – írja a 24.hu

Ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt, már egy ideje zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyóink mentén.

A melegedő időjárásban felgyorsul a szúnyogok fejlődése, ezért különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése. A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát.

 


Fotó: A Tréner Kft. repülõgépe szúnyogirtó szert juttat a levegõbe Nyíregyháza felett 2020. július 22-én. MTI/Balázs Attila

Ötven csípőszúnyogfaj van hazánkban, de nem mindegyik támadja az embert

Magyarországon csaknem 50 csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek kisebb része támadja az embert.

Az árvízi fajok mellett egyre nagyobb a jelentősége az emberközeli életmódot folytató szúnyogoknak. Ezek a fajok elaprózott tenyészőhelyeken, akár minimális mennyiségű vízben is képesek kifejlődni, például a lakókörnyezetünkben.

Lárváik ellen

  • szervezett védekezéssel nem lehet fellépni, de
  • kis odafigyeléssel,
  • az élőhelyeik megszüntetésével jelentősen csökkenthető a számuk.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatókat.

 

Címlapfotó: Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést a főváros XXII. kerületében, a Hárosi-Duna közelében 2021. június 30-án.
MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink