MSZP-DK: sértődöttség és bosszú oszthatja tovább a megálmodott szövetséget

Hírek
Akkora a baráti viszony az MSZP és a DK között, hogy már az első DK-s konkrét egyéni jelölt nevének kiderülése után a lecserélendő honatya otthagyta a szocialistákat. Újpest után mi jöhet még?

Pedig Horváth Imre előre jelezte: ha nem őt, hanem a DK-s Varju Lászlót indítják a 2014 decemberében – Kiss Péter halála miatt kiírt – időközi választáson általa megnyert körzetben, kilép az MSZP-ből és elindul független jelöltként.

A fenyegetést most valóra váltotta. Tehát azt már tudjuk, hogy a szocialisták DK előtti megalázkodásának nincsenek határai, úgy tűnik, még olyan körzeteket is átengednek Gyurcsány Ferencnek, amelyekben akár még 2018-ban is biztosan nyerhettek volna.

Most viszont a baloldal például Újpesten is bukhat, hiszen Horváth és Varju vetélkedéséből könnyen a Fidesz-KDNP indulója nyerheti a legtöbbet. Varjunak – a körzet ügyeit igen csak jól ismerő Horváthttal szemben – nem sok köze van Újpesthez, hiszen korábban Taksonyban volt polgármester, az Országgyűlésbe is a Pest megyei MSZP, majd 2014-ben a DK országos listájáról jutott be.

Horváth viszont 50 százalékot ért el a 2014-es időközi választáson, több mint ötezerrel több szavazatot kapott, mint a harminc százalékot begyűjtő fideszes ellenfele. A még annyira nem cuki Jobbik 9, az LMP több mint 5 százalékot szerzett. Ők most is rajthoz állnak, ahogy a Momentum is, tehát a baloldali voksok tovább szóródnak majd a főleg lakótelepi körzetben.

Horváth az MSZP-DK összeborulásnak első “áldozata”. Pedig négy éve ezen kívül csak kilenc egyéni választókerületben tudtak diadalmaskodni. Az optimista balosok úgy számolnak, hogy ha hatvan körzetet visznek, akkor nyernek, a pesszimisták 30 egyéni győzelmet realizálnak, a realisták pedig annak is örülnének, ha legalább meg tudnák ismételni a 2014-es eredményt.

Most már a realisták reményei is kezdenek tova szállni? Újpest lavinát indíthat el: a DK-n kívül még a Párbeszédnek és az Együttnek is át kell majd engedni választókerületeket…. Így még megjósolhatatlan, hogy hány településen fogja megosztani a baloldalt a sértődöttség és a bosszú?

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink