MSZP-DK: már Tóth József is az összefogás mellett

Hírek
Fordulat az MSZP-ben. Botka László eddigi bizalmasa, Tóth József XIII. kerületi polgármester is a Demokratikus Koalícióval (DK) való összefogás mellett állt ki a szocialisták mai Országos Választási Bizottság (OVB) ülésén - tudtuk meg.

Nyugodt hangulatban telt az OVB ülése, de azon meglepő módon Tóth József is az összefogás mellett érvelt – mondta forrásunk. A szocialisták belső harcait nem követő széles néprétegek számára ez a hír bizonyára semmit nem jelent, viszont Botka László miniszterelnök-jelölt számára újbóli, erőteljes figyelmeztetésnek számít.

Tóthnak nagy tekintélye van a szocialistáknál, ő a legrégebbi, 1994-től regnáló polgármesterük. A politikus idáig a Gyurcsány Ferencet inkább nyugdíjba kívánó Botka bizalmasának számított, a miniszterelnök-jelölt őt delegálta volna az általa leárulózott Molnár Zsolt helyére a szocialisták budapesti választási bizottságának az élére. Az első Botkának adott pofont az jelentette, hogy a fővárosiak nem Tóthot, hanem Kunhalmi Ágnest választották meg a posztra.

Molnár egyébként azért került célkeresztbe, mert azt hangoztatta, hogy a DK-val is össze kell fogni, Tóth viszont 2014-ben, az önkormányzati kerületében sem volt erre hajlandó, az országban egyedül itt indultak el egymással szemben az MSZP és a Gyurcsány-párt jelöltjei. Botka ezért is tarthatta szövetségesnek. Kunhalmiról pedig még annyi adalék: tavaly már azt sem tartotta kizártnak, hogy az MSZP és a DK hamarosan (újra) egy párt lesz.

Forrásaink szerint már Tóth is belátta, hogy semmi értelme viaskodni Gyurcsánnyal. “Bár mi sem szeretjük a volt miniszterelnököt, de a politikai realitás az, hogy a szövetségkötés nélkül teljesen reménytelen helyzetbe kerülnénk” – fejtette ki a Budapesten immár többségben lévő Botka-ellenlábasok egyik neve elhallgatását kérő tagja lapunknak.

Most már csak az a kérdés, hogy Botkának erre mi lesz a válasza. Ezt még a pártban sem tudják, hiszen a kérdés az, hogy az MSZP nyomásgyakorlásának engedve a szegedi polgármester miképp tud arcvesztés nélkül kiegyezni Gyurcsánnyal. Ezen kívül szerintük csak egy lehetősége marad: lemondani a miniszterelnök-jelöltségről.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink