Moszkvának döntenie kell: kamatot fizet vagy háborút finanszíroz

Hírek D. GY.
Washington nem engedélyezte az orosz dollárkötvények utáni kamatfizetést a befagyasztott tartalékokból, ezzel is fokozva a nyomást Moszkván, hogy válasszon: adósságot törleszt, vagy az Ukrajna elleni háborút finanszírozza. 

Az Egyesült Államok leállította a lejáró orosz államkötvények után járó kifizetéseket, amelyeket Moszkva amerikai bankoknál lévő tartalékaiból szeretett volna kifizetni. A február 24-én, az ukrán invázió nyomán életbe léptetett szankciók révén Washington befagyasztotta az orosz jegybank külöldi tartalékait. A most esedékes lejáratoknál ez mintegy 600 millió dollárt jelent. Az amerikai pénzügyi tárca eddig engedélyezte, hogy az orosz kormány dollárkötvényeinek kamatait az USA-ban lévő eszközeiből fedezze. Hétfőn jött volna egy nagyobb, 552,4 millió dolláros kamatfizetés, az amerikaiak azonban elvágták az oroszokat befagyasztott pénzeiktől. Hétfőn esedékes volt egy másik, 2042-es lejáratú dollárkötvény kuponja is, ennek kifizetésére sem adtak engedélyt.

Az amerikai döntés nehéz helyzetbe hozza Moszkvát, ugyanis döntenie kell, hogy saját kezelésében lévő dollártartalékait adósságtörlesztésre, vagy a háború további finanszírozására fordítja. Ha ez utóbbit választja, akkor a modernkori orosz történelem legnagyobb államcsődje következhet be. A szuverén és a vállalati kötvényeknél a kamatfizetésre hagyományosan 30 nap türelmi idő áll rendelkezésre, legutóbb hasonló problémát a kínai Evergrande ingatlanfejlesztőnél tapasztalhattak a befektetők, ők végül a türelmi időn belül kifizették az esedékes kamatokat.

A Moszkva ellen bevezetett szankciók részeként az orosz jegybank összesen 640 milliárd dollár értékű tartalékait fagyasztotta be a nyugat.

A piacon jelenleg összesen 15 sorozat orosz, dollárban denominált államkötvény forog, ezek névértéke 40 milliárd dollár. A nyugati szankciók, köztük a pénzügyiek is, azonban egyre inkább abba az irányba terelik Moszkvát, hogy beváltsa fenyegetését és energiahordozó szállításainál áttérjen a rubel elszámolásra.

Egy következő nagyobb kamatfizetés e hét csütörtökön esedékes, egy 2030-ban lejártó kötvény után 447 millió dollár kifizetése lenne esedékes. Ha Oroszország nem fizet, akkor hivatalosan is csődbe kerül, ami azt jelenti, hogy még ha fel is oldják egy békekötés esetén a szankciókat ellene, csak úgy tud dollár-, vagy eurókötvényeket kibocsátani, ha törleszti lejárt tartozásait.

(Borítókép: Jakub Porzycki, Europress/AFP)

További híreink