Most jön a feketeleves – 10 éves csúcsra drágult a kávé

Hírek D. GY.
Rossz időjárás, egyre dráguló szállítási költségek – a tavaly év elejihez képest a duplájára emelkedtek a kávébab jegyzések a határidős piacokon.

Tíz éves csúcsra emelkedett a határidős szállítású kávé ára a fontosabb tőzsdéken, a vállalatok és a kereskedők igyekeznek bebiztosítani készleteiket, tartva attól, hogy a rossz termés és a szállítási árak emelkedése, a szűk keresztmetszetek tartós áruhiányt idéznek elő. A kereskedők így az azonnali piacok helyett inkább a határidős kontraktusokat részesítik előnyben, hiszen így fix áron tölthetik fel készleteiket, nincsenek kitéve az azonnali piac áringadozásainak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az árak további emelkedésére, illetve a szállítások bizonytalanságára számítanak.

Ennek azonban az a következménye, hogy a világ egyik legnagyobb árutőzsdéje, az Intercontinental Exchanga kávé készletei radikálisan apadnak, s így a határidős árak a várható készlethiány miatt tovább emelkednek. A jobb minőségű arabica típusú kávé határidős jegyzése 2,5 dollárra emelkedett (egy font mennyiségre), ami csaknem a duplája a 2021. eleji szintnek.

A világ legnagyobb kávétermelője és exportőre, Brazília kávéipari szakmai szövetsége közölte, hogy a kereskedők folyamatos küzdelmet folytatnak a szállítókkal, gond van a konténer- és a hajóraktér foglalásokkal, egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy a hajózási társaságok csak késedelmesen tudnak szállítani.

Fotó: Aytac Unal / Europress/AFP

Az exportált kávé mennyisége így októberben 24 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A helyzet ördögi körhöz vezet, hiszen

minél több kávé marad a raktárakban a szállítási szűk keresztmetszetek miatt, annál inkább igyekeznek a kereskedők feltölteni apadó készleteiket.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a termelők sem kapják így meg időben áruik ellenértékét, ami a következő termést veszélyezteti, rosszabb esetben csődhullámhoz is vezethet. Rossz hír az is, hogy az előző, júliusi rossz időjárási hullámot, amely fagykárokat okozott ezúttal egy szárazság követheti.

Újabb csapást jelent a kávéárakra, hogy egy másik nagy termelő országban, Vietnamban is terjed a koronavírus omikron variánsa. Vietnam a másik kulcsfontosságú kávéfajta, a robusta egyik legnagyobb termelője.

Kávészünet – de ki fizeti?

(Borítókép: Getty Images / Caspar Benson)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink