Most érdemes eurót váltani a nyaralásra, még a 425 forintos árfolyam sem kizárt

Hírek vg.hu
A bitcoin menetelése új történelmi csúcsokat is eredményezhet, a forint mélyrepülése azonban távolról sem ért még véget. A nemzetközi devizapiac kilátásairól, az Nvidia lufijáról és a technikai elemzés kristálygömbjéről beszélgetett Kim Cramer Larssonnal, a Saxo Bank technikai elemzőjével a Világgazdaság.

Az ön számára mit jelent technikai elemzőként dolgozni? Mit csinál egy átlagos munkanapján?

Röviden és tömören, ránézek bizonyos részvények árfolyamára, és lehetőségeket keresek, melyekkel az ügyfeleinket segíteni tudom. Ezek mindig „ha az árfolyam ezt csinálja, akkor valószínűleg ez következik majd a kurzuson, ha viszont az történik, akkor annak az ellentéte történik majd az árfolyamon” típusú kommentek. Nagyon fontos azonban, hogy ellentétben egy fundamentális elemzővel, én soha nem mondok olyat az ügyfeleknek, hogy „itt most vegyél ebből a részvényből, azt viszont most már érdemes lenne eladni”.

Huszonöt éve dolgozom a szakmában, ez idő alatt a részvénykereskedési üzletágat is megjártam, illetve tetemes részem volt a Saxo kereskedési platformjának létrehozásában és fejlesztésében is, úgyhogy kijelenthetem:A technikai elemzés sem egy jövőbe látó kristálygömb, sokkal inkább egy kockázatkezelési eszköz.

Alapvetően ugyanis nem azokra a kérdésekre keresem a választ, hogy vajon meddig futhat még mondjuk az Nvidia ralija, vagy meddig szakad mondjuk a dollár, hanem azt próbálom megmondani az ügyfeleknek, hogy hogyan és mikor tudnak a lehető legalacsonyabb kockázat mellett kiszállni bizonyos pozícióikból.

De fontos kiemelni, hogy végső soron mind emberek vagyunk, így természetesen van, hogy egyes piaci fejlemények, mondjuk egy-egy rosszul sikerült gyorsjelentés, váratlanul érnek minket. A technikai elemzés tehát ilyen szempontból olyan, mintha a tömegek lelkiállapotát, pszichéjét próbálnám kibogozni, hiszen ezek mind-mind benne vannak egyetlen árfolyamban és annak alakulásában.

Sokak reményei, félelmei, kapzsisága alkotja az aktuális árfolyamszintet, de ott vannak a racionálisabb vállalati befektetők is az egyenletben. Milliók kereskednek folyamatosan a piacon, mindenki más és más információs háttérrel rendelkezik, ez a tömérdek tudás pedig mind egyesül az aktuális árfolyamszintben. Ezek eredőjeként úgy gondolom, a piac végső soron mindentudó. Én ezzel szemben semmit sem tudok,csak próbálom értelmezni, amit az árfolyamok mondanak nekem.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink