Moratórium: az ügyfelek fele fizetni akar

Hírek figyelo.hu
Az elmúlt hónapban tovább gyarapodott a hiteltörlesztési moratórium alól kijelentkezők száma. A lakossági ügyfelek, ha lehetőségük nyílik ­erre, nagyobb arányban döntenek a törlesztés folytatása mellett.

Sokakat meglepett, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június elején közölte, hogy a háztartási hiteladósok 65,5 százaléka, a vállalati ügyfelek 79 százaléka döntött a március 19-én bevezetett hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett. Főleg annak fényében, hogy korábban a jegybank kisebb számokról adott hírt.

A Világgazdaság megkeresésére a hazai pénzintézetek között

a legmagasabb arányt júniusra az OTP jelentette, amelynél a lakossági ügyfelek 67,5 százaléka nem tett a törlesztés folytatásáról szóló nyilatkozatot, azaz él a moratórium adta lehetőségekkel.

A másik végletet a Gránit Bank képviseli, náluk június elején az érintett lakossági ügyfeleknek a 80 százaléka nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni a törlesztést.

A Takarékbank és az MKB lakossági ügyfelei körében az MNB statisztikáinak megfelelő egyharmadot meghaladó arányt képviselt a hiteleiket tovább törlesztők aránya. Az UniCreditnél, a Raif­fei­sennél és az Ersténél júniusban a lakossági ügyfelek csaknem fele jelezte a törlesztés folytatását, bár az utóbbi banknál hozzátették, jelentős különbségek vannak egyes hiteltermékek között.

A K&H-nál a lakossági ügyfelek több mint fele törlesztett júniusban, és 55 százalékot mutatott a moratórium alól kilépők aránya a CIB-nél is. Kiemelkedően magas a törlesztést folytatók aránya a Budapest Banknál, itt a lakossági ügyfelek közül majdnem 60 százaléknyian tettek nyilatkozatot a folytatásról.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink