Moratórium: a bankok ügyfeleinek 30-50 százaléka tovább fizeti a részleteit

Hírek Figyelo.hu
A fizetési moratórium ellenére a Figyelő által megkérdezett bankok ügyfeleinek 30-50 százaléka továbbra is törleszteni kívánja a március közepéig felvett hiteleit.

Az Erste Banknál a hitellel rendelkező lakossági ügyfelek fele nyilatkozott április végéig a moratóriumról. A babaváró hitelesek nyilatkoztak a legnagyobb arányban digitálisan (közel 90 százalékuk), miközben náluk volt a legkisebb (40 százalék alatti) azok aránya, akik nem élnek a moratóriummal. A jelzáloghitelt felvevő ügyfelek 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem kíván élni a moratórium adta lehetőséggel. A személyi kölcsönnel rendelkezők esetében ugyanezek aránya 40 százalékot ér el. Az ügyfélvállalatok közül mintegy 60 százalékuk lépett ki a moratórium alól.

A Takarékbanknál május 5-éig több mint 80 ezer ügyfél nyilatkozott arról, hogy továbbra is törleszti hiteleit. Magánszemélyek és vállalkozások is vannak közöttük, az agrárium, az ipar és a szolgáltató szektor legkülönbözőbb területeiről. A banknál arra számítanak, hogy korlátozások fokozatos enyhítése nyomán továbbra is sokan döntenek a részletek fizetése mellett. A Takarékbank azt javasolja, hogy aki a válság miatt nehéz anyagi helyzetbe kerül, éljen a moratórium lehetőségével.

Az OTP-nél úgy vélik: a hitelportfólió romlását tompítani fogja a törlesztési moratórium. Az OTP vállalati hiteleinek több mint 50 százalékára nem veszik igénybe a moratóriumot. A lakossági hitelekkel rendelkező ügyfelek közül több, mint 340 ezren tettek nyilatkozatot arról, hogy nem szeretnének élni a moratóriummal, ami 40 százalék feletti arányt jelent az idén március 18-ig folyósított kölcsönökből.

Az UniCredit Bank lakossági ügyfeleinek csaknem 45 százaléka nyilatkozott arról, hogy továbbra is a szerződés szerint fogja fizetni törlesztőrészleteit, a vállalati és vállalkozói ügyfeleik körében már az 50 százalékot közelíti ez az arány. Különösen a hitelezett kisvállalati ügyfélkörön belül magas a moratóriumból kilépők aránya, ami jelentős eltérés a piac előzetes várakozásaihoz képest.

Az MKB Bank vállalati ügyfelei esetében két-három hete stagnál a nyilatkozatot leadó ügyfelek száma, ami mind az ügyfelek száma, mind a hitelkitettség arányában 30 százalék körül van. A mikrovállalati szegmensben elmarad az átlagtól a nyilatkozó ügyfelek száma. Az MKB lakossági ügyfelei esetében 30 százalékra tehető az a tudatosabb ügyfélkör, amely továbbra is fizetni szeretné a törlesztőrészleteit.

A CIB Bank ügyfélkörébe tartozó kkv-k és a nagyvállalatok 35 százaléka jelezte, hogy részben vagy egészben tovább törleszt hiteleit. Ez a bank hitelkitettségének 63 százalékát képviseli. A CIB portfóliójának alig 20 százaléka esik jelenleg a moratórium alá. A mikrovállalkozások esetében a hitelügyletek 12 százalékánál jelezték ügyfeleik, hogy nem kívánnak élni a moratóriummal. A CIB lakossági ügyfeleinek 40-50%-a a moratórium alól való kilépés mellett döntött.

A Budapest Bank ügyfeleinek jelentős része érdeklődik a törlesztés folytatása iránt, a lakossági ügyfelek mintegy 60 százaléka már nyilatkozott erről. A jelzálog- és autóhiteleknél sokan folytatják a törlesztést: május 4-én a jelzáloghitelek esetében több mint 60 százalékot, az autófinanszírozás esetében mintegy 75 százalékot ért el a nyilatkozó ügyfelek aránya. A vállalati ügyfelek fele az eredeti szerződése szerint kívánja tovább fizetni a részleteit.

A teljes cikk a Figyelő 2020/20. számában olvasható
(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink