Mongóliában segít a Nemzetközi Beruházási Bank

Hírek Figyelo.hu
Az NBB hozzájárul Mongólia kulcsfontosságú gazdasági ágazatának fenntartható fejlődéséhez: kölcsönt nyújt a vezető nemzeti kasmírgyártó GOBInak.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank és Mongólia legnagyobb kasmírgyártója, a GOBI JSC, 30 millió euró összegű kölcsönszerződést kötöttek 7 éves futamidőre tudatta a bank.

A szerződés rendelkezései szerint a GOBI ezt az összeget jelenlegi tevékenységeinek fejlesztésére, illetve a világhírű mongol kasmír előállításához szükséges, helyi pásztoroktól beszerezhető minőségi nyersanyag folyamatos biztosítására kívánja fordítani.

2018-ban megközelítőleg 9500 tonna nyers kasmír előállításával Mongólia a világ nyers kasmír piacának 48 százalékát tudhatta magáénak.

A szénnel, rézzel és arannyal szemben a kasmír egy természetesen megújuló árucikk, amelynek szálait a kemény mongol telet követő vedlés után fésülik ki a kecske gyapjából, anélkül, hogy az állatnak bármi baja esne, így lehet fenntartható iparág, amely Mongólia gazdaságának és nomád örökségének egyaránt kedvez.

Az 1981-ben alapított GOBI JSC egy vertikálisan integrált vállalat, amelynek részesedése több mint 80 százalék a mongol kasmír ruházati piacon. A legnagyobb az országban és a világ vezető minőségi kasmírszövet és ruházat gyártóinak egyike.

A GOBI jelenleg kasmír termékek vertikálisan integrált gyártásának és forgalmazásának irányítója és megvalósítója – a nyersanyagok pásztoroktól való beszerzésétől kezdve, a kész ruházati cikkek nemzetközi üzlethálózatán keresztüli értékesítésig.

Országszerte több mint 25000 állattenyésztési kisvállalkozás tartozik a GOBI közvetlen beszállítói közé.

Ennélfogva az NBB hiteltámogatása nem csak a minőségi nyersanyagok folyamatos és teljes körű ellátását biztosítja, hanem hozzájárul egy kulcsfontosságú gazdasági ágazat fenntartható fejlődéséhez is, amely a mongol foglalkoztatás és export jelentős részét generálja.

A megkötött kölcsönszerződés keretein belül a GOBI számos fontos, felelősségteljes finanszírozással és az állattenyésztés fenntartható fejlesztésével kapcsolatos kötelezettséget vállal, nevezetesen olyan intézkedéseket, amelyek javítják a pásztorok és családjaik életkörülményeit, biztosítják a legjobb gyakorlatok terjesztését és végrehajtását, valamint értékelik az állatokat és a természeti erőforrásokat.

Az NBB és a GOBI régóta gyümölcsöző kapcsolatban állnak, már 2001 óta, amikor a Bank először nyújtott kölcsönt a GOBI-nak, 5 millió dollár értékben.

A kölcsön célja az új termékvonalak kifejlesztése és a forgótőke feltöltése volt.

„Ez a kölcsön az NBB egyik példaértékű »fejlesztési tranzakciója«, amely teljes mértékben összhangban áll a Bank küldetésével és stratégiájával” – mondta Georgij Potapov a kölcsönzés és befektetés területekért felelős igazgatósági alelnök – „több tízezer ember foglalkoztatását és jóllétét segíti elő, dinamikus fejlődést biztosít az NBB-tagállam nemzetgazdaságának vezető vállalkozása számára, elősegíti az export bővítését, valamint a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok megerősödését Mongólia és más országok között, beleértve az NBB tagállamokat. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy biztosítsuk az ilyen ügyletek részesedésének növekedését hitelportfóliónkon belül.”

(Borítókép: A mongol kasmírgyár bemutató terme (Sergei Bobylev, Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink