Módosulnak az autópályák koncessziós szerződései

Hírek Figyelő.hu

– Az elhúzódó orosz–ukrán háború, valamint az elhibázott szankciós politika miatt jelentős károk érik és rendkívüli kiadások terhelik az európai és magyar államháztartást. A kormány számos más, a pénzügyi stabilizációt erősítő intézkedés keretében felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést, és az állami felülvizsgálat eredményeként − az állami kiadások csökkentése érdekében − a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) hétfőn a távirati irodával.

A cél, hogy 2023–2024-es költségvetési évek tekintetében a magyar állam költségvetési terhei csökkenjenek, ennek érdekében számos beruházást leállítottak és ütemeztek át a háború kitörését követően.

– A kormány továbbra is elkötelezett a gyorsforgalmi közúthálózat hosszú távú, magas színvonalú és fenntartható üzemeltetése és fejlesztése mellett. A koncessziós szerződés módosítása biztosítja a gyorsforgalmi utak jövőbeli fejlesztését és a szolgáltatás zavartalan fenntartását – olvasható a közleményben. A KTK közölte: az elhúzódó háború okozta előre nem látható hátrányos következmények ellenére a gyorsforgalmi koncesszió, mint közfeladat és közszolgáltatás magas minőségű szintű ellátása prioritás, a közpénzekkel való hatékony és felelős gazdálkodás, valamint az ágazati és szakmai szabályok betartása mellett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Varga György/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink