Módisításokat szeretne az MKIK a Beruházás Támogatási Programban

Hírek H.Gy.
Néhány pontban változtatna a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormány Beruházási Támogatási Programjában, ugyanis eddig túl kevesen jelentkeztek a pályázatra.

A kormány a drasztikus energiaár-emelkedés okozta nehézségek mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében célzott támogatási programot indított. A Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 című pályázati felhívás 2022. október 20-a óta elérhető az érintett vállalkozások számára. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megvizsgálta – a cégek által is elérhető információk alapján – a programot és megállapította, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben jóval kevesebb vállalkozó tud élni ezzel a lehetőséggel.

Az MKIK elemzése szerint az alacsony kihasználtság hátterében elsősorban a túlzottan szigorú elvárások húzódhatnak meg, mint például a körülményes adminisztráció, a szigorú energiaintenzitási elvárás (a vállalkozások 2021. évi energiaköltsége nem feltétlenül éri el az azonos évi értékesítés nettó árbevételének 3 százalékát), még nem szembesültek a magasabb összegű számlákkal, a munkahelymegtartási elvárást túl szigorúnak tartják (a vállalkozás köteles vállalni, hogy a 2022. III. negyedév végi foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökken 2023. III. negyedév végére), illetve a program ismertsége még nem széleskörű.

Az MKIK az igénylési adatok ismeretében és a szélesebb körű KKV támogatás elérése érdekében módosító javaslatokat tett a döntéshozók asztalára: E szerint a 3 százalékos árbevétel arányos energiaköltség-korlátot 2 százalékra kellene csökkenteni (ezzel hozzávetőleg 7 ezer céggel lenne több a potenciális jogosult). A program határidejét 2023. március 31-ig kellene meghosszabítani. Ezzel a támogatási időszak megnövelésével olyan vállalkozások is regisztrálhatnak, akik korábban az egyéb feltételek miatt nem jelentkeztek be a Programba. A létszámmegtartás enyhítését is fontolóra kellene venni, a 90 százalék helyett alacsonyabb mértéket meghatározni, például 75 százalékot.

Az MKIK és a területi kamarai hálózat, adatbázisain keresztül célzottan, közvetlen módon részletes tájékoztatást és segítséget nyújtanak azon cégek számára, akik élhetnének ezzel lehetőséggel, ezáltal is segítve őket a program keretében elérhető finanszírozási lehetőség megismerésében.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink