MNB: szárnyal a hitelezés

Hírek
A jegybanki növekedési hitelprogram kifutása után is pörög a banki kölcsönök kihelyezése: a vállalati hitelállomány hét százalékkall, míg a kkv-hitelállomány 13 százalékkal bővült éves összevetésben.  

Az MNB Hitelezési folyamatok kiadványából kiderül, hogy a céges hitelfeltételek enyhültek, a lakosságiak lényegében változatlanok maradtak. A háztartási hitelállomány 2,8 százalékkal bővült júniustól júniusig, vagyis éves alapon, az új háztartási hitelszerződések volumene pedig 46 százalékkal nőtt éves átlagban. A bővülés elsősorban a kereslet felfutásának köszönhető mind a lakáscélú, mind a személyi kölcsön típusú hitelek esetében.

Tranzakciós alapon a vállalati hitelállomány 7 százalékkal, a kkv-hitelállomány 13 százalékkal nőtt egy év alatt. A jegybanki összesítések alapján az egyéni vállalkozók körében, őstermelők nélkül, a bővülés 8,3 százalék. A növekedési hitelprogram március 31-ei lezárását követően piaci alapon folytatódott az aktív hitelezés, nem tapasztaltak a bankok keresletvisszaesést. A vállalati hitelállomány növekedésével a régiós országok mezőnyének első felébe kerültünk.

Jó hír, hogy a korábbi évekkel szemben, mikor is visszahúzta a gazdaságot a bankszektor, az MNB által rendszeresen összeállított Pénzügyi Kondíciós Index azt mutatja, hogy a bankrendszer ciklikusan semleges hatást gyakorol a gazdasági növekedésre.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink