MNB: el kell kerülni a másodkörös inflációs hatásokat

Hírek figyelo.hu

Az infláció alakulásának kritikus kulcsa az, hogy a most következő inflációs megugrásnak ne legyenek másodkörös hatásai – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az inflációs jelentés ismertetésekor. Az olajárak, a bázishatás és a jövedékiadó-emelésnek a tovagyűrűzését kell megelőzni.

Hozzátette: az adószűrt maginfláció mellett a piaci szolgáltatások alakulására is kiemelt figyelmet fordítunk. A második fél évben is magas piaci szolgáltatási infláció mutathatja a másodkörös infláció megjelentését. A munkaerőpiaci folyamatokra is figyelni kell. Az inflációs várakozások emelkedése szintén intő jel lehet a másodkörös hatások megjelenésére.

A középtávú inflációs prognózisban a másodkörös hatások nélkül 2021 második felétől mérséklődhet a fogyasztói árindex, és 2022-től a 3 százalékos jegybanki cél körül alakulhat.

A piaci szolgáltatások jól mutatják a várakozásokat, az árváltozás mértéke csökkent az elmúlt időszakban, és rövid távon visszafogott emelést mutatnak a felmérések. A bérköltségek növekedése lényegesen lassabb lehet, mint a 2016–19-es időszakban, már tavaly is sokkal kisebb mértékű volt az emelkedés, az idén viszont mélypontra eshet. A GDP-deflátorral korrigálva nem lesz növekedés a várakozásunk alapján.

Az elemzők prognózisa szerint 2022-re a cél közelében alakul a fogyasztói árindex.

A lakosság várakozásai a szokásosnál nagyobb változékonyságot mutatnak.

Jó a helyreállási potenciál

A magyar gazdaságnak erős a helyreállási potenciálja, jó esély van arra, hogy 2021 végére elérjük a 2019 végi gazdasági teljesítményt. Az idén
4–6, jövőre 5–6 százalékos növekedés jöhet.

Beruházásintenzív bővülés várható, ami az állami szektornak és a fejlesztést támogató monetáris környezetnek köszönhető.

Tavaly 27,5 százalék volt a GDP-arányos beruházási ráta, ez jó alapot adhat a kínálati oldal gyors talpra állásának. A munkanélküliségi-ráta minimálisan nőtt, különösen a 2008-as válsággal összevetve. A magyar gazdaság tőkevonzó képessége jó, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása, az SK Innovation 680 milliárd forintos harmadik gyára exportpiaci kapacitások kiépítését és a külső egyensúlyi folyamatok kedvező alakulását segítik.

A tavaly év végi GDP kedvezően alakult, a beruházások, a lakáspiac megmozdult, idén tavasszal viszont a járvány felfutása kedvezőtlen volt.

Az áthúzódó hatás az elmúlt tíz év legnagyobbja lehet 2021-ben. Az online pénztárgépek forgalma azonban rámutat: nem lesz erős a fogyasztás az első fél évben. A dinamikát egyértelműen a gazdaság nyitása, az átoltottság határozhatja meg.

A folyó fizetési mérleg jobban alakult a vártnál, tavaly többletes volt, ami az idén tovább emelkedhet, néhány éven belül elérheti a GDP 2 százalékát.

A finanszírozási képesség a beérkező uniós források felfutásának köszönhetően ehhez képest még kedvezőbben alakulhat.

(Borítókép: Artem Avetisyan, PuzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink