MNB: az OBA újítása erősíti a pénzügyi stabilitást

Hírek Tóth Balázs
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az OBA újítását, amelynek révén a jövőbeni kártalanítási kifizetések felgyorsítása érdekében az érintett banki ügyfelek a betétbiztosító online bejelentő felületén közvetlenül is megadhatják bankszámlaszámukat. A fejlesztés erősítheti a fogyasztók bankrendszerbe vetett bizalmát, ami a pénzügyi stabilitás fontos alappillére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által 2023. szeptember végén élesített jelentős technikai fejlesztést. Ez azzal gyorsíthatja fel a jövőbeni esetleges betétbiztosítási kifizetéseket, hogy az OBA-kifizetés kapcsán érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

Az érintett fogyasztóknak így lehetőségük lesz arra, hogy a továbbiakban a kártalanítási összeg kifizetéséhez szükséges információkat kényelmesen, például otthonról, éjjel-nappal – akár hétvégén vagy ünnepnapokon is – percek alatt megadják. Az új digitális rögzítés mellett természetesen a kártalanítási eljárásban részt vevő adatrögzítő bankfiókokban továbbra is lehetőség lesz a személyes számlabejelentésre, amikor az OBA-nak kártalanítási kötelezettsége merül fel. Az ügyféladatok megadása során az OBA kétfaktoros biztonsági azonosítással gondoskodik a fogyasztók biztonságáról. A betétbiztosító – az Európai Unión belül is az élmezőnybe tartozó – fejlesztése akár nagy tömegű kártalanítási igény gyors befogadását teszi lehetővé. A kártalanításra jogosult és azonosított lakossági ügyfelek számára ezt követően az OBA közvetlenül tudja majd utalni a kártalanítás összegét. Az OBA új technikai fejlesztése mindezek nyomán tovább erősítheti az ügyfelek bankrendszerbe vetett bizalmát. Ez pedig a pénzügyi stabilitás egyik fontos alappillére, és fenntartása az MNB alapvető feladata.

Borítókép: Fotó/ MTI/ Jászai Csaba

Ezek is érdekelhetnek

További híreink