MNB: az infláció lassulása a fogyasztói kosár egyre szélesebb körében érzékelhető

Hírek Tóth Balázs
Az infláció lassulása a fogyasztói kosár egyre szélesebb körében érzékelhető, miközben az üzemanyag-árak emelkedése fékezi a dezinflációt – közölte a jegybank az infláció alakulásáról publikált gyorselemzésében.

A jegybank az elemzésben megismételte a KSH pénteken publikált inflációs adatait, melyek szerint 2023 augusztusában folytatódott a hazai infláció csökkenése, éves összevetésben 16,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció egyaránt 15,2 százalékra mérséklődött. Havi bázison számított áremelkedés a teljes fogyasztói kosár esetében 0,7 százalék, a maginfláció esetében pedig 0,2 százalék volt. A maginfláción belül a feldolgozott élelmiszer és az iparcikk árak mellett, a piaci szolgáltatások árainak dinamikája is fékeződött. A maginflációs tételeknél az augusztus havi átárazások mértéke, hosszú idő után, újból megfelelt az év ezen időszakára jellemző historikus értéknek.

Az infláció augusztusban éves alapon 1,2 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legerőteljesebben a feldolgozott élelmiszerek (-0,6 százalékpont) és az iparcikkek (-0,5 százalékpont) járultak hozzá. Az éves bázisú maginfláció a teljes inflációs rátánál nagyobb mértékben, 2,3 százalékponttal mérséklődött. A maginfláció csökkenésében a termékek és szolgáltatások széles körét jellemezte az áremelkedés lassulása. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatók szintén mérséklődtek. A ritkán változó árú termékek inflációja 1,2 százalékponttal, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció éves áremelkedése 1,8 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár ára havi összevetésben enyhén, 0,1 százalékkal emelkedett. Az alapfolyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított, havi bázisú maginfláció szintén 0,1 százalék volt. Az iparcikkek éves inflációja 11,4 százalékra csökkent. A nem tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest stagnáltak, a tartós iparcikkeké enyhén csökkentek. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek, ami megegyezik az elmúlt 10 év augusztusi havi áremelkedések átlagával.

A piaci szolgáltatásokon belül a mobiltelefon- és internet előfizetések árának csökkenése érdemben visszafogta a havi áremelkedés ütemét. A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,4 százalékra csökkent, így az éves árdinamika júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott. Az élelmiszerek inflációja nyolcadik hónapja lassul, így augusztusban a KSH adatközlése szerint 19,5 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának lassulását elsősorban a friss zöldségek és a tojás, a feldolgozott élelmiszerek dinamikájának lassulását pedig főként a tej, tejtermékek és a kenyér árának mérséklődése magyarázta. Júliushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 1,0 százalékkal csökkentek, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,6 százalékkal emelkedtek. Az üzemanyagok ára havi alapon 8,2 százalékkal nőtt.

Az áremelkedés hatására a termékcsoport éves bázisú inflációja közel 10 százalékponttal 31,1 százalékra emelkedett. A kőolaj világpiaci árának emelkedése erőteljesen éreztette a hatását a hazai üzemanyagárakban, ezzel lassítva a dezinflációs folyamatot. Az alkohol, dohány termékkör ára júliushoz képest enyhén, 0,2 százalékkal nőtt. Az elektromos energia és a vezetékes gáz árának csökkenését ellensúlyozta a helyi tömegközlekedés áremelkedése. Előbbi árcsökkenését a hatósági ár mennyiségi korlátját meghaladó, magasabb árú gázfogyasztás részarányának csökkenése okozta. A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A kiskereskedelmi értékesítési árakra, illetve a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások csökkenése megállt augusztusban.

Borítókép: Jászai Csaba – MTI

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink