MNB: Az Eximbank-ügy nem módosít az adósságon

Hírek
Nem változtatja meg az államadósság mértékét és szerkezetét jellemző kedvező trendeket az, hogy az EU esetleg átosorolja az Eximbank adósságát a magyar államadósságbe - derül ki a jegybank szakértőinek összefoglalójából.  

Az államadósság csökkenő trendje és javuló szerkezete az Eximbank átsorolása esetén is fennmarad – rögzítik elemzésükben a jegybank szakértői. A közgazdászok emlékeztetnek rá: az elmúlt hat évben mintegy 8 százalékponttal csökkent az államadósságráta értéke, továbbá jelentős mértékben javult az adósság szerkezete is.

Az adósságráta csökkenése, a devizaadósság és a külföldi tulajdonban lévő adósság mérséklődése érdemben hozzájárult az ország külső sérülékenységének csökkenéséhez, amit a nemzetközi intézmények és a hitelminősítők egyaránt kiemelnek elemzéseikben – mutatnák rá az MNB szakértői, akik kiemelik: az Eximbank által felvett adósság közgazdasági értelemben teljesen más célt szolgál, mint a többi adósságelem.

Vagyis közgazdasági nézőpontból külön vizsgálandó. Megállapítják azt is: az államadósság elszámolása 2014. óta folyamatos módszertani felülvizsgálat alatt áll az Európai Unióban. Az uniós nemzeti számlák statisztikai módszertanának megújítása (ESA 2010) következtében jelenleg is napirenden lévő kérdés az Eximbank és az EU-ban hasonló működési struktúrával bíró bankok kötelezettségeinek elszámolása az államadósságban.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink