MNB: arányosan kifizették az ügyfelek követeléseit

Hírek Figyelo.hu

Az MNB által kirendelt felügyeleti biztos arányosan kifizette a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. jogosult ügyfeleinek követelését, így hatályba lépett a társaság jegybanki pénzforgalmi tevékenységi engedélyének visszavonása. A fennmaradó – letétbe helyezett – ügyfélkövetelések teljesítését a jogosultak közvetlenül a társaságtól igényelhetik – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. december 30-án közzétett határozatának megfelelően a kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft., mint felügyeleti biztos idén február 28-ig igazolt módon teljesítette – követelésük devizanemében – a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. (VirPay Kft.) érintett ügyfeleinek

követelésük arányos, a teljes bruttó ügyfélállomány mintegy 75 százalékára rúgó kifizetését.

A 2019. május 14-i elszámolási fordulónappal történt kifizetés azért volt arányos és részleges, mert a VirPay Kft. egyik ügyfelét is érintő büntetőeljárás során bizonyos érintett pénzeszközök kapcsán hatósági lefoglalás történt.

A kifizetésből azok az ügyfelek részesültek, akik esetében megtörtént a teljeskörű ügyfél-átvilágítás, sor került beazonosításukra, nem merült fel pénzmosásra utaló adat, illetve – a felügyeleti biztos által előírt módon – rendelkeztek is arányosított egyenlegük kiutalásáról.

A feltételeknek meg nem felelő ügyfelek forint, euró és dollár devizában meglévő követeléseit a felügyeleti biztos ügyvédi letétbe helyezte, a letéti szerződésben részletesen szabályozva azok kiadhatóságát.

A kifizetés teljesítésével a felügyeleti biztos kirendelésének hatálya megszűnt, s

2020. február 28-ával hatályba lépett a VirPay Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyének visszavonása.

Ennek megfelelően a kifizetési feltételeket a későbbiekben teljesítő jogosult ügyfelek

a továbbiakban közvetlenül a VirPay Kft.-től kérhetik követeléseik kifizetését.

Mivel az MNB visszavonta a VirPay Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyét, ilyen jellegű tevékenységet a társaság a továbbiakban már nem végezhet.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a VirPay Kft. változatlanul egyéb, pénzügyi szolgáltatás közvetítői engedéllyel és regisztrációval rendelkezett, illetve korábban biztosításközvetítői regisztrációja is volt (ez jelenleg már inaktív, megbízó nélküli).

Mint emlékezetes, az MNB azért vonta vissza a VirPay Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyét, mert annak tulajdonosa nem rendezte a Társaság tőkehelyzetét az erre vonatkozó határidő lejártáig. A jegybank által feltárt adatok szerint a pénzforgalmi társaságnál nem volt biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása sem.

.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink