MKB Bank: a pénzügyi rugalmasság a KKV-szektor versenyképességének egyik záloga

Hírek
Bakonyi Andrást, az MKB Bank Vállalat és Treasury vezérigazgató helyettesét az MKB Bank kis- és középvállalati stratégiájáról, a hazai kkv-k finanszírozásáról és tőkeellátottságukról kérdeztük.

– Mennyire fontos az MKB Bank számára a kis- és középvállalati ügyfélkör?

– Kiemelt figyelmet kap ez a vállalati kör: az elmúlt években számos termék- és szolgáltatásfejlesztést hajtottunk végre ezen a területen. Az elsők között vezettük be a 100 millió forintra emelt Széchenyi és Agrár Széchenyi Kártyát, prioritással kezeltük a Növekedési Hitelprogramot. Garanciaintézményeket vezettünk be ügyfeleink biztosítéki hátterének erősítésére.

És mivel nincs két egyforma partnerünk, számunkra természetes az, hogy minden egyedi igényt figyelembe veszünk. Az MKB Bank üzleti filozófiája az, hogy nem egyszerűen csak termékeket adunk el, hanem ügyfeleinket – éppen aktuális gazdasági helyzetükben – mindig a legjobb megoldásokkal segítjük.

– A kkv-k sok szempontból sajátos helyzetben vannak. Az MKB Bank mennyire érti, tudja a kkv-k problémáit?

– Hosszasan tudnám sorolni a tapasztalatainkat: hatékonysági lemaradás, munkaerő-piaci kihívások, magas adminisztrációs és adóterhek. A hatékonyság feltétele a technológiafejlesztés és az innováció. A munkaerőhiány lehetséges megoldása a képzés és a fejlesztési források megteremtése. Az adminisztráció aránytalan terheit a digitalizáció képes csökkenteni. Azokon a területeken, ahol egy pénzintézet segíthet, mindenre van megoldásunk. Ahogy mondtam, ezekre mind van megoldása az MKB Banknak.

– Milyen tendenciákat látnak a kkv-k hazai helyzetében finanszírozás és tőkeellátottság tekintetében?

– A források rendelkezésre állnak, a kérdés a finanszírozási csatorna. A klasszikus hitelezési, lízing, faktoring konstrukciók mellett egyre nagyobb szerepe van a visszatérítendő és vissza nem térítendő uniós pályázati lehetőségeknek, az erősödő tőkeprogramoknak és kockázatitőke – alapoknak. Tőkeellátottság szempontjából sok kkv küzd még kihívásokkal. Tudjuk, hogy a kkv szektor nagyon heterogén: a legkisebb startupoktól, az egyéni vállalakozóktól, a közepes méretű, exportpiacokra termelő vállalatokon keresztül a már tőzsdeérett, nagyvállalati méretű cégekig. Különböző életciklusban vannak, teljesen eltérő igényekkel. Minden esetben meg kell találnunk azt a finanszírozást, amivel a cégek céljainak elérését segíteni tudjuk. Ez a kkv szektor versenyképességének a záloga. A jövő az, hogy a hitel, garanciák, támogatások és tőkeprogramok négyszögében megtaláljuk a megfelelő arányokat és ezekkel a legoptimálisabb forrás-összetételt alakítsuk ki partnereink számára. Az MKB Pénzügyi Csoport az összes forrás ​típust képes biztosítani ügyfelei számára.

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink