Mivel lehet lenyűgözni az IT-szektorban dolgozó fiatalokat?

Hírek Sz. H.
Az egyetemről frissen kikerült munkavállalók egészen más igényeket táplálnak leendő munkaadójuk felé, mint amit a cégek 5-10 évvel ezelőtt kínáltak. Nézzünk néhány extrém példát!

Az IT-piacon akad olyan cég, amelyik a megszokott juttatások mellett nevezési lapot biztosít a Vivicittára vagy a Spar maratonra. És olyan is, amely ingyen ebédet hozat az iroda előtti foodtruckból vagy egy menő bárba hívja meg egy-két tüzes italra munka után a kollégákat.

Ma már kevés olyan vállalat képes vonzó ajánlatot tenni a fiatal munkavállalóknak, amely elhanyagolja a fenntarthatóságot, tiltja a távmunkát, vagy nem gondoskodik arról, hogy az alkalmazottja megnyugtató, inspiráló környezetben, a lehető legboldogabban végezze a munkáját – és például a születésnapjára, ha hétköznapra esik, szabadnapot kapjon. Egy cég mellett szól, ha az ifjú dolgozók személyre szabott junior képzést kapnak, azaz külön mentor foglalkozik velük. További jó pont, ha például a gazdasági igazgató naprakész tanácsokat, ötleteket ad pénzügyi témában a munkavállalókkal folytatott rendszeres kávézások alkalmával, vagy a vállalat vezetői egy vacsora mellett tartanak kötetlen vezetőfejlesztői előadást.

Azzal már sok cég tisztában van, hogy a monitor előtti görnyedést hosszú távon csak az fogja bírni, aki odafigyel a rendszeres mozgásra. Arra viszont már kevesebb vállalat fordít figyelmet, hogy ingyenes nevezést biztosítson a legnagyobb hazai tömegsport rendezvényekre, maratonokra. Az IT-szektor egyik meghatározó szereplőjénél, a Kontron Hungary Kft.-nél a dolgozók plusz szabadnapot kapnak a cég által szervezett síelésre, bárki csatlakozhat a vállalati trekking túrázók közösségéhez, a céges focisták, vagy a crossfitesek csapatához. Mikulás-napon pedig a munkatársak családostul korcsolyázhatnak a Budapest Parkban.

Az otthoni munkavégzés lehetősége, a céges laptop, a mobiltelefon és a BKV-bérlet biztosítása, továbbá a rugalmas, béren kívüli juttatások rendszere sok munkahelyen az „alapcsomag” része. Ám ha az ember szabadnapot kap arra is, hogy a PET-kupához kapcsolódó hulladékgyűjtő akció keretében megtisztítsa a szeméttől a Tisza-tavat, esetleg a Trashtag alkalmával a Gellért-hegyet, úgy érezheti, hogy végre nem csak szavakkal, petíciókkal tett a környezetéért.

A Kontron a költségek 50 százalékáig beszáll a munkavállalók gyerekeinek nyári táborozásába, és ha a munkatársak közül valaki örökbe fogadná a budapesti állatkert egyik lakóját, abban is segít. Akinek pedig saját állata van, az az állatbarát irodában munka közben is a közelében tudhatja kedvencét. Tény, hogy a HR-eseknek feladja a leckét az új generáció…

Borítókép: illusztráció/forrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink