Mitől fagylalt-nagyhatalom a Balaton?

Hírek Szigeti Hajni
A fagylaltmesterek eredetisége, fantáziája, a helyi alapanyagok használata is sokat nyomott a latba a legjobb balatoni fagyik múlt pénteki versengésén. De a díjjal nem csupán egy serleg jár, a nyertes fagyizó biztos forgalomnövekedésre számíthat a következő időszakban a turisták és a biciklis kirándulók részéről is.

A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal rendezte meg a Balaton Fagyija versenyt, amelyre tizenkét Balaton környéki fagyizó, tizennyolc kézműves fagylaltkölteménnyel nevezett be. Az esemény minden évben kiemelt médiafigyelmet kap, így nem csoda, hogy a – 2014 óta nyertes – fagyizók mára ikonikus turistacélpontokká váltak. A jubileumi versenyt rendhagyó módon egy adott időpontban és helyszínen, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban rendezték meg, ahova a fagylaltmesterek nem a kész termékekkel érkeztek, hanem kora reggeltől „élőben” kellett elkészíteniük a kreációkat.

„A fagyi olyan aktív turisztikai termék, amely jól illeszkedik a többévszakos Balaton programjaihoz, illetve a Balaton Fagyija verseny azért is fontos, mert – bár a cukrász szakemberek jól ismerik egymást – kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt számukra” – mondta Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke.

A szakember szerint a Balaton határozottan „fagylaltnagyhatalomnak” minősíthető, hiszen a tó környékén kis területen kiemelkedően magas a kiváló fagylaltozók száma.

„Már tíz éve is erős volt a mezőny, azóta pedig folyamatos szakmai fejlődést tapasztalhatunk – tekintett vissza a verseny történetére az alelnök. – A cukrászok komolyan készülnek erre a megmérettetésre, nem csupán az alapízekben gondolkodnak, próbálják úgy összerakni a gombócot, hogy az egyszerre nyújtson élményt az ízlelőbimbóknak, a szemnek és az elmének is. A versenykiírás fontos eleme, hogy a receptet a régió más cukrászdáival is megosztják a nyertesek, tehát itt nem arra kell törekedniük, hogy egy olyan ízkombinációt rakjanak össze, amit csak egy helyen lehet előállítani, hanem nyilvánossá tehetőnek és eladhatónak kell lennie az új íznek.”

Balaton fagyija 04

Középen a győztes fagylaltmester, Varga Tamás, jobbra Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke, balra a zsűri elnöke, Erdélyi Balázs. Fotó: Mihalik Imre

2023 győztes íze a homoktövises mangó sorbet lett, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó kreációja. A mangó ugyan nem helyi, de a homoktövis egy bio minősítésű balatonújlaki ültetvényről érkezett az idei nyertes, a korábbi évek többszörös különdíjasa, Varga Tamás cukrászműhelyébe. „A mangó édessége a homoktövis savasságával-citrusosságával keveredve hozza azt az ízt, amit szerettem volna elérni” – magyarázta a választását Varga Tamás, aki régóta dolgozik a homoktövissel, és többféle gyümölccsel, például eperrel is házasította már.

Az eddigi évek alapján úgy látják, a győztes ízt előállító egység forgalma egyértelműen nő, akár tíz-tizenöt százalékos forgalomnövekedést is hozhat a díj.

A fagyizókban nem egyszer hallják, hogy a vendégek kifejezetten a Balaton Fagyija miatt kanyarodtak le hozzájuk az autópályáról, sőt, vannak olyan vásárlók is, akik munka ügyben utaznak, de hűtőtáskával érkeznek mondjuk Kaposvárról, mert a kollégáiknak is visznek kóstolót a nyertes ízből.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke hozzátette, a kerékpárosok szintén gyakorta célállomásként jelölik meg a cukrászdákat, miután a fagyis versenyen elindult cukrászdák jelentős része kerékpáros útvonal mentén működik, ezért a bringás turisták számának növekedésére is számíthatnak. Ezek a – közel kétszáz másik cukrászda, kávézó, fagyizó mellett – már megtalálhatók a BalatonBike365 applikáción belül is, amellyel a 200 kilométeres tó körüli bringakörön kívül, további 800 kilométernyi jól kerékpározható úttal kalkulálhatunk, ha bringatúrát terveznénk.

Balaton fagyija 02

A győztes íz édes és savanyú egyszerre. Fotó: Mihalik Imre

Egyre többen keresik a laktóz-, és gluténmentes alapanyagokból készült fagyikat, pont emiatt a marcaliból érkező Mester Cukrászda és Étterem egy vegán málnafagylalttal nevezett. „Az egészségtudatosság mindenképp megjelenik a fagylalt tekintetében is – véli Fekete Tamás. – A túl cukros vagy mesterséges adalékokkal teli hideg finomságok egyre kevésbé eladhatóak, ezen a versenyen csak kézműves fagylaltok versenyezhetnek.”

A külföldi és a magyar turisták között ízlésbeli különbség nem felfedezhető, ám a sztenderd ízeknek minden fagylaltos pultban ott a helyük továbbra is, de az olyan extremitásokra – mint például a csilis fagyi vagy a céklás málna – ugyancsak nyitottak a vásárlók. Érdemes a bevált ízek mellett mindenhol kipróbálni valami különlegest, hogy plusz élménnyel gazdagodjunk – erre remeke alkalom lehet a három különdíjas megkóstolása. A Bagaméri Fagyizó édes csalogány névre keresztelt, a Sissi Kézműves Fagylaltozó egyszerűen túrógombóc nevű, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fantázianéven futó fagylaltja egyaránt megér egy kirándulást.

Egy gombóc fagylalt ára a Balatonnál idén 500-550 forint körül alakul.

Az eseménynek a gyenesdiás Bringatanya, Somogyi Fagylalt Műhely adta a helyszínt, amely idén nem indult a versenyen, de azt már több alkalommal megnyerte. A Bringatanya fagylaltmestere, Somogyi Renáta – aki korábban Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet, illetve világbajnoki különdíjat is szerzett fagylalt versenyeken – úgy véli, az idei megmérettetés is azt bizonyította, hogy mindig megjelenhet egy új íz a pultban, és a mesterek fantáziájának nincs határa.

Balaton fagyija 03

Fotó: Mihalik Imre

A fagyimester üdvözölte a különlegesebb alapanyagokat, mint például a cékla, személyes kedvenceként a győztes fagylalt bársonyosságát emelte ki, illetve a különdíjas túrógombóc ízkombinációját.

Nyitókép: Mihalik Imre

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink