Mit tehetünk az állandó álmatlanság ellen? (X)

Hírek Szponzorált tartalom
Modern, felgyorsult világunk és mindennapjaink sajnos nem kedveznek a minőségi pihenésnek, a kielégítő alvásnak. A napi 7-8 óra éjszakai pihenő sokaknak csak luxus, vagy idevágóan…álom. Pedig a testnek és léleknek a kikapcsolódás és újratöltés nélkülözhetetlen. Ez pedig legfőképp éjszaka valósulhatna meg, mikor alszunk. Ilyenkor megpihennek a szerveink, az agyunk feldolgozza a nappal impulzusait, eseményeit, az izmaink elernyednek, így végül reggel újult erővel vághatunk neki a világnak.

Sajnos annyi féle stresszor van ránk hatással a hétköznapokban, hogy egyre tőbb ember panaszkodik arra, nem képes aludni. Vagy hiába alszik, mégis kimerült, fáradt marad, reggel nehezen kel ki az ágyból és a nap folyamán ingerült.

Cikkünkben bemutatunk néhány olyan természetes megoldást, melyek segíthetnek csökkenteni a stressz mértékét, elősegítik az ellazulást és a pihentető alvást.

Az éjszakai éberség okai

10 emberből legalább 5-nek van valamilyen alvászavara: nehezen kapcsol ki és alszik el; éjjel többször felébred; rémálmok gyötrik; hiába alszik rettentő fáradt marad. Az alvás zavarok mind pszichés eredetűek, a túlpörgésből, stresszből fakadnak, aminek hátterében sokféle dolog állhat.

Idősebb korban a hormontermelésünk (melatonin) megváltozása miatt is kevesebbet alszunk, de ez természetes folyamat.

A negatív stressz hatásai

A stressz alapvetően egy felfokozott állapot, amit a stresszor vált ki belőlünk. A pozitív stressz hatására pl.jobban működik az agyunk egy vizsgán, jobban teljesítünk egy sportmérkőzésen. Ám a negatív stressz olyan állapotot idéz elő, amikor krónikusan, vagyis (túl) hosszú időn át fennáll ez a felfokozott állapot.

Okozhatja munkahelyi vagy iskolai konfliktus, családi és párkapcsolati vitás helyzetek, egy rosszul sikerült terv, anyagi nehézségek, az egészségünkön való aggodalmak, gyász stb. Ha ilyenkor nem tudunk kiegyensúlyozni, nincs, ami feltöltsön bennünket, nem tudunk segítséget kérni, akkor bizony komoly következmények jöhetnek:

  • Az alvási nehézségek még elég ártatlan kategóriát képviselnek.
  • Kialakulhat szorongás, letargia, depresszió.
  • Ezek mellett vagy hatására pánik rohamok jelentkezhetnek majd pánikbetegség is kialakulhat.
  • Egy sor fizikai tünet is jelentkezhet a lelki síkon túl: fáradékonyság, gyakoribb lebetegedések, mozgásszervi panaszok, hirtelen fájdalmak

Hogyan vegyük fel a küzdelmet az álmatlanság ellen?

Fontos lenne a tudatos hozzáállás, a probléma elismerése/felismerése majd az életmódváltás. Csak önmagunk lehetünk a megoldás a saját problémánkra, még akkor is, ha ehhez segítséget kell igénybe vennünk. Párkapcsolati, családi krízis esetén sokat számít a kommunikáció. Próbálkozhatunk relaxációval, meditációval, sporttal, étrend-kiegészítőkkel, illetve csoportos és egyéni terápiával. Nem szégyen segítséget kérni, és inkább ez, minthogy megnyomorítsuk magunkat és a környezetünkben élőket.

Ha a stresszt elűzzük, megszüntetjük, hatástalanítjuk az ok feltárásával és orvoslásával, akkor az idegrendszerünk meg tud majd pihenni és helyreáll az alvási ciklusunk is. Amíg ez bekövetkeik, a stresszkezelés mellett bevethetünk természetes gyógymódokat is, melyek egy része magát a stresszt is képes enyhíteni, de persze csak szervezeti szinten (a tudatunkból, lelkünkből nem űzi ki).

Változtassunk az élet(mód)ünkön!

  • Ismerjük fel a problémát és ha nehéz is a döntés, hozzuk meg. Változtassunk munkát, hagyjuk el a nem működő párkapcsolatunkat, költözzünk el, tanuljunk valami újba!
  • Iktassuk be a rendszeres testmozgást az életünkbe!
  • Étkezzünk jól és egészségesen!
  • Tartózkodjunk többet a természetben, napfényen és jó levegőn!

Gyógynövények estére (és nappalra)

Fogyasszunk este nyugtató gyógyteákat! Ilyen az orbáncfű, a komlótoboz, a macskagyökér, a levendula és a citromfű is. Németországban, ahol a gyógynövényi hatóanyagok alkalmazása nagy hagyományokra tekint vissza, az orbáncfű teát antidepresszánsként, szorongás oldásra, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként javasolják az orvosok, ráadásul immunerősítő is. A citromfű nappal is fogyasztható, hangulatjavító. A valeriána kiváló nyugtató, lazító, elűzheti a migrént is, és segít optimalizálni a vérnyomást.

Nappalra olyan növényi kapszulákat érdemes szedni, mint az ashwagandha is, mely adaptogén hatású. Az adaptogén hatás lényege, hogy harmonizáló, vagyis, ami túltermel, azt visszafogják, ami alulműködik, azt pedig serkentik a szervezetben. Az indiai ginzengnek is nevezett ashwagandha gyökeréből nyert hatóanyagok segítenek megküzdeni a stresszel, álmatlansággal, szorongáscsökkentő és antidepresszáns hatásúak.

Különleges hatóanyagok alváshoz, stresszoldásra

A kender növényből nyert CBD olaj egy széles körben alkalmazható étrend-kiegészítő, mellyel egyre több tanulmányt folytatnak. A kannabidiol egyik feltételezett pozitív hatása, hogy szintén adaptogén hatás fejt ki az idegrendszerre, ezáltal oldja a stresszt, a szorongást, így segíthet alvásciklusunk helyreállításában. Emellett ajánlott bőrproblémák, immunerősítés, vérnyomáscsökkentés, migrénes fejfájás esetén is.

A melatonin tabletták olyan természetes vegyületet tartalmaznak, melyek a szervezetünkben is termelődnek elalváskor. A melatonin extra bevitele segíthet az elalvásban, az alvás-ébrenlét ciklus beállításában, és kiváló időzóna váltáskor is, jetlag esetén.

Az alváshiány komoly problémákhoz vezethet, és persze rendkívül kellemetlen. Fontos, hogy amennyiben lehetséges, először mindig keressük a természetes megoldásokat, és csak végső esetben válasszuk a gyógyszeres alváskönnyítést. Azt pedig ne feledjük: csak az okok feltárásával és megszüntetésével számolható fel véglegesen az álmatlanság.

Borítókép: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink