Mit szól a Jobbik Magyar Györgyhöz? Az ügyvéd öt éve még hevesen bólogatott a párt betiltására

Hírek
Újra beindult a baloldali castinggépezet: Lattmann Tamás és Balázs Péter után Magyar Györgyről derült ki, hogy a baloldali pártok benne gondolkodnak, miniszterelnök-jelöltként. Magyar összellenzéki támogatást szeretne. Kíváncsian várjuk a Simicska Lajos érdekeltségeinek jogi védelmét is felvállaló, a Jobbik betiltását öt éve még helyeslő ügyvéd jelölésére adandó jobbikos reakciót.  

“Lehet jogász, orvos, tanár, akiről a szakmája azt mondja, hű, a mindenit, ez benne van az első tízben. Vagy civil – akár a Transparency Inernationalból vagy a Helsinki Bizottságból –, aki megküzdött már a hatalommal, tudja, mit jelent a politika, és a választó is tudja, hogy ki ez a bátor és tisztességes ember” – Lengyel László politológus, akit a hvg.hu egyszerűen csak “királycsinálónak” titulált, a lapnak így összegezte, hogy milyen karakterű kormányfőjelölt kellene a baloldalon. Igaz, ugyanez a “kingmademan” – ha létezik ilyen nagol kifejezés – még abban a Botka Lászlóban gondolkodott, aki épp e interjú megjelenése előtt bukott meg. Viszont az Lengyel mentségére legyen mondva, Lattmann Tamást nem szerette volna ebben a szerepkörben látni. Hogy Lengyelnek Lattmann miért nem tetszett, érthetetlen, hiszen civilnek civil volt, sokat is tüntizett egy időben, meg jogász is.

Mindegy. Balázs Péter – nem a színész -, Bajnai külügyminiszterének állítólagos jelölését Lengyel sajnos nem kommentálta, így nem tudhattuk meg, hogy ő megfelelt-e az igen kifinomult izlésének.

De egyelőre azt sem tudjuk, hogy mit szól Magyar György ügyvéd nevének felvillanásához.

A szombati civil-baloldali, 150 fős tömeggyűlés egyik csiszolatlan gyémántja – ha szabad így fogalmazni -, a rétori képességeit ilyen eseményeken eddig nem nagyon csillogtató Gőgös Zoltán volt. Az MSZP elnökhelyettesének mondatai nagyot koppantak a Gödör Klub álmos közönségének buksiain. Ezt találta mondani: kell egy vezető, a magyar nép vezetőre vágyik, állítsuk elő az egy szereplőt, aki megfelelő kihívója Orbánnak. Ezt kérném a civilektől, mert a pártoktól erre vonatkozó javaslatot már nem várhatunk. Gőgös mindenesetre a lengyeli filozofikus magasságokból alászállva fogalmazta meg az elvtársak akaratát. Nem olyan bonyolult ez, na, nem kell ide szürke kardigán. Az országot a rendszerváltás óta nem kevesebb mint tizenkét évig – jogelődjei pedig 45 és 89 között – vezető párt prominense tehát ilyen bizonyítványt állított ki mostani képességeikről. Gőgös szavaira aztán a Gulyás-féle civilek gyorsan összedugták a fejüket – lehet erre épp másnap a várbéli étteremfoglaláson találtak alkalmat -, és homlokukra csaptak, hogy Magyar György ügyvéd úrra eddig miért nem gondoltunk? Hiszen ő egyszerre a lengyeli és a gőgösi ismérveknek is megfelel! Kiköpött vezetőalkat, emellett minden nap megküzd a hatalommal, és az ügyészekkel a különféle bünetőügyekben, és non plus ultra: szinte minden héten ott van az ATV képernyőjén és maximálisan Orbán-ellenes.

És láss csodát, ma délelőtt már ott is virított Magyar neve a különböző hírportálok nyitóoldalán, hogy nincs értelme tovább keresgélni, castingolni, hiszen itt van, megérkezett a nagy Ő. Állítólag a civilt több ellenzéki párt is megkereste, hogy induljon a választásokon a színeikben. A 2014-es független főpolgármester-jelöltként is ringbe szálló Magyar – akkor ki más, mint Bokros Lajos javára lépett vissza – azt mondta, áll a kihívások elé, de csak akkor ha a Fideszen kívüli teljes ellenzék beáll mögé.

Bizony, bizony a teljes ellenzék. Mert egy független civil csak úgy érhet el sikert, hogy a pártok – akiktől ő független – mindegyike támogatja. Persze, e pártok között ott kellene lennie a Jobbiknak is. Ez azért különös, mert az ügyvéd úr 2012-ben még bólogatott arra a havas henriki – igen, igen a jó érzékkel karácsonyra a boltokba kerülő Vona Gábor riportkönyvének 2017-es szerzője – felvetésre, hogy be kellene tiltani a pártot (köszönet a videóért Apáti Bencének: https://www.youtube.com/watch?v=saTnK_YEqA0&sns=fb). De Magyar úr természetesen Simicska – a párttal nyíltan szimpatizáló milliárdos – érdekeltségeinek jogi védelmét is ellátta az elmúlt időszakban. Tehát, most nincs más hátra, mint lélegzetvisszafojtva figyelve, a körmünket lerágva várnunk, hogy az egykor betiltandó párt, vajon beáll-e az egykori betiltásuk ötletét szimpátiával fogadó Magyar úr támogatói mögé.

Ha egyáltalán Magyar holnap reggelig még vtényleg miniszterelnök-jelölti tényező maradhat.   

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink