Mirkóczkit megzavarta a Jobbik nehézkes néppártosodása

Hírek
Hazudik a Jobbik szóvivője - írja a mandiner.hu azután, hogy Mirkóczki Ádám tegnapi sajtótájékoztatóján belezavarodott párttársa, Apáti István mosdatásába. Nem sokkal korábban szintén a Mandiner hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amin Apáti a régi jobbikos hagyományoknak megfelelően zsidózik.  

Ez zavarhatta meg Mirkóczkit, de nagyon, ugyanis a hangfelvétel a "néppártosodás" előtti időkből, 2011-ből származik. Mivel Apátit Vona nem nyesegette le a többi szélsőségessel együtt, ezért Mirkóczki kénytelen volt őt egyszerre megvédeni és elhatárolódni a zsidózástól. Ebből született aztán a kínos magyarázkodás a szóvivőtől, akinek állításait  – a teljes hangfelvétel alapján – ma tételesen cáfolta a Mandiner.

1. Mirkóczki szerint Apáti Simon Peresz beszédére reagált, amikor az izraeli államelnök arról beszélt, felvásárolnák Magyarországot. Peresz említett beszéde 2007-ben hangzott el, míg a hangfelvétel 2011-es. Ráadásul a rádióműsorban, amelyben Apáti kijelentései elhangzottak, az izraeli államfő szóba sem került.

2. A Jobbik szóvivője azt is állította, ők sosem beszéltek általánosságban a zsidó népről. Csakhogy Apáti éppen azt tette, amikor a rádióműsorban így fogalmaz:  „Tudjuk, hogy miért, hát ő maga (szerk.: Szanyi Tibor) vallotta be Tomcattel folytatott beszélgetése során, hogy kikkel van tele a XIII. kerület és ki, hogy jár, ha esetleg kirohanásokat intéz ellenük. Hát ezekkel a sajátos étkezési és öltözködési szokásokkal rendelkező, nem biztos, hogy keresztény vallású szavazókkal tudta ő megnyerni a választásokat.” 

A portál megkérdezte Gerő András történészt arról, hogy szerinte össze kellene-e fognia a baloldalnak a Jobbikkal a Fidesz leváltása érdekében. A történész válasza szerint:

"A Jobbikkal egyetlen egy olyan politikai pártnak sem kellene összefognia, amelyik a magyar alkotmány, illetve alaptörvény talaján áll. A magyar alkotmány ugyanis az ország működéséből normatíve kizárja a rasszizmust. A Jobbik eleddig – néhány verbális megnyilatkozástól eltekintve – nem bizonyította hitelesen azt, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól. Ha a baloldali szavazók úgy gondolják, miszerint a Fidesznél nincs rosszabb, akkor átszavazhatnak a Jobbikra, de ebben az esetben – nem először – tévednének. A tévedés árát pedig nemcsak ők, hanem az egész ország fizetné meg.”

Megkérdezték Gerőtől azt is, hogy a nyilvánosságra hozott Apáti-féle kijelentésekről mit gondol. Az alábbiakat válaszolta erre a kérdésre:

"Ez egy nyíltan zsidóellenes szöveg, amely egyszerre tartalmazza az úgymond »régi« és az »új« előítéleteket; szép példája a hagyományos zsidóellenesség és az Izrael-ellenesség összefonódásának. Úgy látom, hogy a Jobbik politikusai most abban az állapotban vannak, amelyben a franciák egy része leledzett 1871, Elzász-Lotharingia elvesztése után. A megsemmisítő francia vereség és területvesztés után azt mondták: sohasem beszélni róla, de mindig gondolni rá. Szerintem így áll most a Jobbik a rasszizmussal.”

Borítófotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink