Mintegy félezer iskolát érintő fejlesztési program indul

Hírek
Átfogó iskolafejlesztési programot indít a kormány, hasonló volumenű fejlesztésre harminc éve nem volt példa. A programban 527 iskola újul meg, az intézményekben jelenleg 200 ezer gyermek tanul, többnyire hátrányos helyzetű térségekben.  

Rengeteg ellenzéki kritika éri a kormányt az oktatás „lezüllesztéséről”, az út szélén hagyott hátrányos helyzetű gyerekekről, málló vakolatú iskolákról, a tantervről és a módszertanról. Kevesebb szó esik arról, hogy 2010 óta már 500 iskola újult meg, 38,2 milliárdos forrásból. A sajtó egy része elhallgatja a mélyszegénységben élő gyerekek nyaraltatását, nyári étkezési és iskolakezdési támogatását. Ehhez képest átfogó infrastrukturális fejlesztés folyik, miközben a Nemzeti Alaptanterv is készül, az ígéretek szerint a korszerű, 21. századi oktatás szellemében. 

Azt már nehéz lesz elhallgatni, hogy újabb félezer iskola újulhat meg az elkövetkező három évben, 81,2 milliárd forintos forrásból közel 400 település 527 intézményét érinti a program – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Ezekben az intézményekben közel 200 ezer diák tanul. A programba bevont 527 iskolából 436 általános iskolát és középfokú intézményt felújítanak, 91 esetben bővítések történnek. A fejlesztések ott valósulhatnak meg, ahol arra a legnagyobb szükség van, 292 település hátrányos helyzetű járásban található. 

A munkák során új, korszerűen felszerelt tantermeket alakítanak ki, megújulnak a nyelvi képzési helyszínek, informatikai eszközök érkeznek, emellett a nagy digitális fejlesztési programba is bevonják az oktatási intézményeket, az informatikai elérést erősítik. Mindez biztosítja a hátteret a nyelvtoktatás hatékonyságát fejleszteni kívánó elképzeléseknek, hiszen a felsőoktatásba belépést jelentő középfokú nyelvtudás az általános iskolában alapozódik meg.  

A fejlesztések a nemzeti költségvetés és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósulnak meg. A tanterem, tornaterem, tanuszoda fejlesztési program keretében három új intézményt adnak át a jövő héten: Fertődön, Geszten és Izsákon. Több tízmilliárdos forrásból már kihirdetett pályázatok alapján zajlik az egyházi iskolák fejlesztése is – mondta el Balog Zoltán.

Legkésőbb a 2018/19-es tanév végére Magyarország minden köznevelési, szakképzési intézményébe eljut a szupergyors internetszolgáltatás a nagy sávszélességű adatátviteli lehetőséget biztosító kapcsolaton keresztül, valamint az épületen belüli wifi-rendszerek is kiépülnek –  jelentette be szintén ma Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. Megjegyezte, ezzel párhuzamosan javítják az intézmények eszközellátottságát is, mert modern eszközök híján nem lehet élményközpontú oktatást megvalósítani.

Borítókép: MTVA/Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink