Mintegy 330 millió forintot szán a kormány a hallgatók mobilitására

Hírek Figyelo.hu

„A célunk az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér és közösség kialakítása, ezért ezen a szakterületen is folytatjuk a határokon átívelő nemzetegyesítést szolgáló, tíz éve megkezdett munkát. A Makovecz Program a 2020/2021-es tanévben ismét lehetőséget teremt a magyar oktatók és hallgatók számára arra, hogy részt vegyenek a határon túli, magyar nyelvű felsőoktatásban. A program keretösszege ebben a tanévben csaknem 330 millió forint” – jelentette be közösségimédia-oldalán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese.

A hivatal közleményében leírta: a Makovecz Program célja a magyarországi felsőoktatási oktatók egyéves munkavállalásának támogatása a határon túli, magyar oktatási nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményekben.

A program továbbá a magyarországi és külhoni felsőoktatási intézmények közötti hallgatói mobilitás kiszélesítésével az érintett külhoni magyar közösségek támogatását, az értelmiségi utánpótlás biztosításának, az anyaországi és a külhoni magyar felsőoktatás minőségi fejlesztési és nemzetköziesítési folyamatainak elősegítését is szolgálja.

A hallgatói ösztöndíjprogram 2020. szeptember 1. – 2021. augusztus 31. közötti teljes támogatási keretösszege 179 millió forint, az oktatói ösztöndíjprogramé pedig 148 millió forint.

A magyar-magyar hallgatói mobilitás növelése érdekében az ITM a kijelölt határon túli, magyar oktatási nyelvű képzéseket működtető felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató külhoni magyar hallgatók, és a külhoni képzések után érdeklődő anyaországi hallgatók részére nyújt támogatást, amellyel a Makovecz Program időszakában legfeljebb 5 hónap időtartamú részképzésekben vehetnek részt az intézményközi együttműködésekbe bekapcsolódott felsőoktatási intézményekben. A kétoldalú mobilitások nemcsak az anyaországi és határon túli, hanem az egyes külhoni régiók között is kialakíthatóak.

Az oktatói ösztöndíjprogram keretében 2020 júliusától legfeljebb 30 magyarországi oktató kiküldésére van lehetőség a kijelölt külhoni felsőoktatási intézményekbe (a létszám egyes magyarországi oktatók rövidebb időtartamú külhoni foglalkoztatása esetén bővülhet).

Mindkét ösztöndíjprogramban kijelölt külhoni intézményként vesz részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola. A hallgatói ösztöndíjprogramhoz a fentieken felül a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet is csatlakozott.

(Borítókép: Harmadikos tanulók a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban 2020. március 5-én. (MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink