A kezelt vagyon megugrásában kiemelkedő a szerepe a leggazdagabb rétegnek: a hazai szolgáltatók által tavaly év végén kezelt 8.575 milliárd forintnyi vagyon nem kevesebb, mint 60 százaléka köthető a milliárdosaink top-gazdag rétegéhez a Blochamps ügyvezetője szerint.

Karagich István szerint a vagyonkoncentráció a szolgáltatói oldalon is változást követel: a megnövekedett vagyon miatt az igazi privátbanki elitklubokba való bekerüléshez magasabb limitekre van szükség. A Blochamps Capital ügyvezetője szerint a privátbanki szolgáltatók zöme 2024-ben már emelt, vagy a közeli hónapokban emelni fogja a privátbanki belépési limiteket, alig találunk majd olyan szolgáltatót, ahol 100 millió forint alatti vagyonnal befogadják majd a vagyonosokat a kiemelt ügyfélkezelés topligájába.

Lépéskényszerben a szolgáltatók

A Raiffeisen Bank Private Banking belépési limit értéke 50 százalékkal, a korábbi 100-ról 150 millió forintra nőtt, a bank az affluens ügyfelek belépési limitszintjét is 30-ról 50 millióra emelte. 75 millióról 100 millió forintra emelkedett az Equilor belépési szintje. Duplázva emeli várhatólag 100 millió forintra a belépési limitet a CIB Bank, az MBH Bank Private Bankingnél pedig szintén 50 százalékos limitszint-emelés történik, a korábbi 50 helyett 75 milliós lehet a belépési limit a privátbanki ügyfeleknek. A legmagasabb limitet az OTP Private Banking határozza meg, 300 millió forinttal, míg bécsi Bank Gutmann lényegében már egy évtizede 1 millió euróhoz köti a kiemelt ügyféltagságot a magyar ügyfeleknek is.

A másik oldalon a vagyonkoncentráció új kihívást is jelent a szektornak: a korábbiaknál jobban előtérbe kerül az ügyfélkiszolgálás minősége, a privátbankárok szerepe és a befektetés-allokációs tanácsok mellett az egyéb egyedi szolgáltatások jelentősége.

Az ügyfelek megtartása tehát nemcsak elsődleges szempont marad, de alapos munkát kell fektetni a szolgáltatásfejlesztésbe, hiszen néhány tucat elit klubtag elpártolása így szemmel is látható csökkenést okozhat a szolgáltató által kezelt vagyonban – emlékeztet a Blochamps Capital ügyvezetője.