Mindent tudnak a belföldi turistákról

Hírek vg.hu
A budapestiek Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak leginkább, a leghosszabb időre Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod vármegyéből keltek útra belföldi kikapcsolódásra. A 4-5 csillagos hotelekben Győr-Moson-Sopron utazói foglaltak a leggyakrabban szállást, a kempingek Komárom-Esztergom, a vendégházak viszont Békés vármegye turistái körében voltak a legkedveltebbek tavaly – derül ki a 2023-as belföldi turizmusról készített hivatalos összefoglalóból.

Több mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi vendégek a vidéki szálláshelyeken tavaly – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatait, különböző bontásokban szemléltetve a belföldi turizmus, illetve a belföldi utazók és utazások jellemzőit

A hazai turisztikai forgalom kétharmada a vidéki szálláshelyeken jelentkezett 2023-ban, ahová a vendégek 74 százaléka belföldről érkezett.

A legtöbb, összesen 1 millió 248 ezer belföldi turista – a fővárost nem beleszámítva − Pest vármegyéből kelt útra tavaly, akik közül a legtöbben Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak. A vármegyék népességéhez viszonyítva is itt volt a legmagasabb, 93 százalék a belföldi turisták aránya 2023-ban.

Honnan hova utaztak a legtöbben?

Összességében és népességarányosan is a Győr-Moson-Sopron volt a második legtöbb belföldi utazót adóvármegye, a turisták innen leginkább Zalakaros, Balatonfüred és Siófok felé vették az irányt. A népességhez viszonyított legtöbb belföldi turistát adó vármegyék dobogójának képzeletbeli harmadik fokán Komárom-Esztergom turistái találhatók.

Saját vármegyéjüktől átlagosan a legmesszebbre Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Baranya turistái utaztak, ráadásul mindhárom területről Siófokot célozták, amely a legkedveltebb belföldi turisztikai célpont volt ezekben a vármegyékben. Saját vármegyéjükön kívülre a leggyakrabban Pest és Győr-Moson-Sopron mellett Hajdú-Bihar vármegye turistái utaztak tavaly, ők legtöbbször Gyulán, Egerben és Miskolcon szálltak meg.

A vármegyét már elhagyva, de ahhoz a legközelebb a somogyi turisták utaztak, a legtöbben Zalakarosra, Hévízre és Pécsre. Saját vármegyéjükön belül legnagyobb számban a zalaiak keresték a pihenést 2023-ban. A leghosszabb kikapcsolódásokra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod turistái indultak, az átlagos tartózkodási idejük 2,9, illetve 2,8-2,8 vendégéjszaka volt.

A legtöbb, összesen 3,1 millió vendégéjszakát 2023-ban Pest vármegye turistái töltötték az országban.

Fotó: Shutterstock

Útra kelnek fiatalok és idősek is

A legtöbb 19–24 év közötti fiatal Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyéből utazott, leginkább Siófokra, Nyíregyházára és Miskolcra. A legidősebb, 65 év feletti generáció tagjai is leginkább innen, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből keltek útra − ugyanezen városok felé.

Tavaly a legidősebb belföldi turista százéves volt, aki Győr-Moson-Sopronból látogatott Zalába, ahol három éjszakát töltött.

A szálláshelyek megoszlása alapján látható, hogy a 4-5 csillagos hotelfoglalások aránya Győr-Moson-Sopron turistái körében a legmagasabb (39 százalék), amelyek főként Budapestre, Zalakarosra, Bükre, Balatonfüredre és Hévízre koncentrálódtak 2023-ban.

A kempingek a Komárom-Esztergom vármegyei utazók körében a legnépszerűbbek, akik főként a Balaton partján, így Siófokon, Balatonfüreden, Alsóörsön, Zamárdin, Révfülöpön szállnak meg ilyen szálláshelyeken. A legtöbb vendégházat viszont Békés turistái foglalják le, elsősorban Egerben, Siófokon, Szegeden és Békésszentandráson – összegezték az NTAK adatait.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink