Mindenszentek és halottak napja a világban

Hírek Figyelő
Mindenszenteket november 1-jén ünnepli a római katolikus egyház, valamint számos protestáns egyház, például az evangélikus, anglikán és metodista hagyományok.

Mindenszenteket november 1-jén ünnepli a római katolikus egyház, valamint számos protestáns egyház, például az evangélikus, anglikán és metodista hagyományok. Egyes latin-amerikai országokban ugyanakkor november 2-ra esik az ünnep, így Bolíviában is.

A keleti keresztény egyházak a húsvét utáni első vasárnap tartják. November 1. számos latin-amerikai, afrikai és európai országban – ahogy Magyarországon is – munkaszüneti nap.

Emellett az október vége és november eleji időszak sok kultúrában különleges, régi hagyományokkal is összefonódik. Így például ősi kelta ünnep a halloween (október 31, All-Hallows-Eve, vagyis a Mindenszentek előtti este), amelyet elsősorban az angolszász országokban tartanak, de ma már az egész világon elterjedt. Máshol az ország egésze vagy egyes közösségek számára egyházi ünnep, így például Svájc vagy Németország egyes tartományaiban munkaszüneti nap.

Mindenszentek a világban

Fotó: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Indiában a Mindenszentek napja Karnataka államban munkaszüneti nap, de az egész országban keresztény vallási ünnepnek számít, az érintett közösségek számára. A halottak napja szintén az időszak ünnepkörének része, és a legtöbb kultúrában kereszténység előtti gyökerekkel rendelkezik az ősök és a holtak tisztelete. Lényegében a halloween és a mexikói halottak napja (Día de los Muertos) az élők és a túlvilág közötti kapu kinyílását szimbolizálja. November 2. sok országban – ahogyan Magyarországon is – az egyházaktól független, általános ünneppé vált, az elhunytakról való megemlékezés napja, amely nem munkaszüneti nap.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink