Mindenki részesedhet az ingatlanok hozamából!

Hírek
Rövidesen akár pár ezer forinttal is részesedhet valaki az ingatlanvállalkozások hozamából. Méghozzá kellően szabályozott keretek között, erős felügyelet mellett indulhatnak el az úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságok, a SZIT-ek. Az első fecske a BIF Nyrt. lehet rövidesen.  

Jó hírt jelentett be ma délután,tőzsdezárás után a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. A társaságot a NAV szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként nyilvántartásba vette, azaz elkezdődött a BIF SZIT-té alakulásának folyamata – tudtuk meg Sajgál Gábortól, az Nyrt. vezérigazgatójától.

Mit is jelent ez? A tőzsdén jegyzett, ingatlanfejlesztéssel és hasznosítással foglalkozó cégek egy 2011-es törvény nyomán szabályozott ingatlanbefektetési társaságokká (SZIT-té) alakulhatnak. Ennek röviden az az előnye, hogy a kisbefektetők számára is garantált: a SZIT-ek a nyereségük legalább 90 százalékát osztalékként kifizetik – erre törvény kötelezi őket. Ez a mai, alacsony kamatkörnyezetben rendkívül vonzó befektetési célponttá teszi az ilyen vállalatokat, így további tőkét tudnak bevonni, illetve természetesen adókedvezményekben is részesülnek.

A kisbefektetők számára csupán a mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadót kell kifizetni az osztaléknyereség után, az intézményi és céges befektetők pedig osztalékadó-mentesen részesülhetnek az ingatlanüzlet nyereségében. A rendkívül szigorú felügyeleti követelmények okán, és persze a tőzsdei transzparencia révén egy SZIT részvényeit megvásárolni jóval kisebb kockázatot hordoz, mint egy másfajta részvénybefektetés. Mindez pedig tovább pörgetheti az ingatlanpiacot, hiszen a profi, ötmilliárd forintnál nagyobb induló törzstőkével rendelkező társaságok így pótlólagos tőkepiaci forrásokhoz jutnak. (A BIF mellett további kettő olyan tőzsdei társaság foglalkozik ingatlanfejlesztéssel, amelyek várhatóan szintén SZIT-té alakulhatnak át rövidesen. A rendszer új cégeknek is nyitott, de előírás a tőzsdei jelenlét, így előnyben vannak a már tőzsdén jegyzett ingatlanfejlesztő társaságok.)

A BIF már eddig is igen aktív volt az ingatlanpiacon, rengeteg minőségi budapesti irodaházat fejlesztettek és üzemeltetnek. Sőt, a 80 hektáros Harsánylejtő Lakópark projektjük révén a telekpiacon és az új építésű társasházak terén is jelen vannak, méghozzá a főváros egyik leggyorsabban fejlődő budai régiójában, a III. kerületben.

Érdemes összefoglalva megjegyezni, hogy mely követelményeknek kell megfelelniük a SZIT-eknek:

– legalább 5 milliárd forint értékű induló tőkével rendelkezzen a társaság;

– csak nyilvánosan működhet, csak törzsrészvényt bocsáthat ki, valamint részvényeinek egy részét (legalább az alaptőke 25%-át) be kell hogy vezesse a szabályozott piacra, és ebben a sorozatban biztosítania kell, hogy 5%-nál többet egy tulajdonos sem tart (ún. közkézhányad-részesedési korlát);

– csak meghatározott tevékenységeket végezhet, eszközportfoliója és leányvállalatokban való részesedése szabályozott;

– hitelintézetek és biztosítók legfeljebb 10% szavazati joggal rendelkezhetnek a SZIT-ben;

– az osztalékként kifizethető eredményének legalább 90%-át elérő mértékű osztalékot kell fizetnie.

(A BIF Nyrt. meghatározó tulajdonosa egyben a Figyelo.hu oldalt kiadó Kft. tulajdonosa is.)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink