Minden elkel a Balatonnál

Hírek
Rendkívüli mértékben megélénkült a balatoni ingatlanpiac a tavalyi év tavaszától kezdve. Fokozatosan nőtt a vásárlók száma, majd tavaly ősszel, illetve az idei év elején robbanás következett be. A Velencei-tónál ekkora lendületet nem tapasztalnak a szakemberek, de ott is folyamatosan nő a kereslet és szűkül a kínálat. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy kevés az új fejlesztés.  

Szinte mindent el lehet adni, ha tisztázottak a tulajdoni viszonyok – állítja Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője, aki elsősorban Balatonfűzfőtől Balatonföldvárig aktív az ingatlanpiacon. Most még olyan Siófoktól távolabb lévő, kisebb településeken is értékesíteni lehet ingatlanokat, ahol az előző években szinte lehetetlen volt.

Hat hónap alatt 20-30 százalékos áremelkedés a lakásoknál

A vevők nagy része a Balatonon jelenleg hazai vásárló, de olyan magyar nyugdíjasokkal is lehet találkozni, akik külföldről költöznek haza. Jelentős hatással van a forgalomra, hogy megerősödni látszik egy olyan vásárlói réteg, amelynek módjában áll 10-40 millió forint közötti összeget nyaralóba fektetni. A nagy érdeklődésre az is hatással van, hogy elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott a médiában is a Balaton – jelezte a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

A piac új szereplői azok a vidéki vásárlók, akik nem nyaralót keresnek saját használatra, hanem lakásokat vennének befektetési célból. Az ő megjelenésük azt eredményezte, hogy mindössze 6 hónap alatt 20-30 százalékkal emelkedtek a lakásárak a siófoki, nem nyaraló jellegű lakáspiacon. Ezek a vevők elsősorban a kétszobás lakásokat keresik.

Népszerűek és keresettek az építési telkek is, ahol ugyancsak jelentős mértékű drágulás következett be: mindössze 1 év alatt 6-7 millió forintról 9-10 millió forintra kúsztak fel az árak, vagyis 50 százalékos növekedésre került sor – hangsúlyozta Krausz Gábor. Emellett sokan keresik a CSOK-ra alkalmas családi, illetve ikerházakat – főleg a 30-40 milliós árkategóriákban -, de ilyenek jelenleg nincsenek a balatoni ingatlanpiacon, mivel mind elkelt. A beruházók most már megrendelésre építik a családi házakat, és a megbízhatóbb kivitelezőknek 1-2 évre előre meg van a munkájuk – tette hozzá a szakértő.

Lendületes fejlesztések a part mentén

Hiány van Siófokon új, belvárosi társasházakból is, aminek az az oka, hogy ezeket a belvárosi lakásokat 350-450 ezer forintos négyzetméteráron lehet eladni, míg a parti sávban 650 ezer – 1 millió forint közötti négyzetméterárakon kelnek el az ingatlanok. Így még a jóval drágább telekárakkal számolva is jobban megéri a parton építkezniük a beruházóknak, mint a belvárosban. Ezáltal pedig nem jut kapacitás a belvárosra – magyarázta Krausz Gábor.

A part menti fejlesztésekkel tehát nincs probléma, épülnek szép számmal. Jelenleg Siófokon az Ezüstparton, Siófok és Zamárdi között (Széplakon) és Zamárdiban zajlanak nagyobb beruházások. Ezen fejlesztésekben jelenleg mintegy 3-400 lakást kínálnak eladásra, de már tervezik a következő ütemeket, így néhány éven belül hozzávetőlegesen ezer új lakás épül az említett a partszakaszon.

Jelenleg a legnagyobb kereslet a partközeli, 25-28 millió forint közötti áron kínált, új építésű apartmanok iránt mutatkozik, de a kis, 40-60 négyzetméteres, iker- vagy önálló nyaralók is kedveltek a 10-15 milliós árkategóriában. Ezek iránt főleg Siófok környékén (Siófok-Sóstó, Balatonvilágos, Balatonkenese) mutatkozik jelentősebb igény.

Hiány van kiadó lakásokból

A Balatonnál a kiadó ingatlanokat két nagy csoportba lehet sorolni: az egyikbe tartoznak a nyaraltatás céljára használt ingatlanok, míg a másikba a hosszú távra kiadott lakások. A nyaraltatásra használt ingatlanok tovább oszthatók két részre: a lakásokra, illetve a kis nyaralók, hétvégi házak piacára. Ez utóbbiból még rendkívül kevés van, pedig ez egy nagyon keresett kategória lesz a jövőben – vélekedett Krausz Gábor.

Ugyanakkor az állandó, hosszú távra kiadó lakások piacán is sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki ki akar adni egy belvárosi lakást, havi 60-70 ezer forint/hó + rezsi áron még aznap legalább három-négy érdeklődővel számolhat, akik között szinte biztosan lesz olyan, aki ki is veszi az adott ingatlant.

Ami balatoni piac jövőjét illeti, Krausz Gábor véleménye szerint azokban a kategóriákban várható még további, jelentősebb áremelkedés, ahol nincs folyamatos utánpótlás. Ilyenek az építési telkek – mivel jelenleg hiányoznak a nagyobb számú parcellázások -, a kis nyaralók és a családi házak. Csak az új, partközeli lakások piacán érzékelhető folyamatos fejlesztés, ezért véleménye szerint ebben a szegmensben várható a legkisebb mértékű drágulás. Annál is inkább, mivel úgy véli, akadnak olyan projektek, ahol túlárazva indította az értékesítést a fejlesztő. Ugyanakkor persze léteznek olyan fejlesztéseik is, ahol a jelenlegi árakból kiindulva – az értékesítés előrehaladtával – elképzelhető egy folyamatos, egy év alatt akár 10-15 százalékot is elérő áremelkedés.

Borítókép: illusztráció. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink