Minden bolt zárva lehet karácsonykor

Hírek vg.hu
A nagy kereskedelmi láncok nem zárkóznak el a karácsonyi zárvatartástól, úgy tűnik, a szakszervezet nyitott kapukat dönget.

Karácsonyi boltzárat kezdeményezett az Egyenlő.hu szakszervezet, amire reagálva a Lidl már be is jelentette, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. Bubenkó Csaba egy interjúban árult el további részleteket a kérdésről.

A szakszervezeti vezető a Blikknek elmondta, hogy december 24-én általában sincs nagy forgalom, a boltok csak presztízsből tartanak nyitva, miközben a kereskedelmi dolgozóknak nincs hosszú hétvégéjük, egyedül karácsonykor és húsvétkor lehetnek otthon két napot egyfolytában. Ezért

a december 24-i nyitvatartás igazából a cégeknek és a munkavállalóknak is rossz.

Bubenkó elmondta azt is, hogy levelet írtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, aki javasolta, hogy a kérdést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma elé terjesszék be. A karácsonyi boltzárhoz csupán egy megállapodás szükséges, törvénymódosítást nem igényel, ugyanis a boltok akkor nyitnak ki, amikor akarnak.

A Lidl lépése kapcsán pedig a szakszervezeti vezető arról beszélt, hogy bár tudomása szerint a nagyobb kereskedelmi láncok nem zárkóznak el a boltzártól, szeretnének valami garanciát arra, hogy egységesen nem nyitnak ki az üzletek. Ebben az esetben már az idei évben zárva maradhatnak a boltok szenteste napján.

Fotó forrása: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink