Milyen bort igyunk karácsonykor? Magyar borászok gondolatai az ünnepről

Hírek origo.hu
A bor ünnepi ital, amely akkor a legfinomabb, ha megosztjuk másokkal is. A karácsonyi időszak pedig a legalkalmasabb erre, mivel ilyenkor mindenki törekszik arra, hogy együtt lehessen a számára legfontosabb emberekkel, a családdal, a barátokkal. De milyen bort érdemes ilyenkor felbontani az étkezésekhez, az elmélyült, emelkedett beszélgetésekhez? Magyar borászatokat kerestünk meg a kérdéssel, és arra is megkértük őket, hogy osszák meg velünk a gondolataikat az ünnepről. Az alábbiakban közöljük a válaszaikat, a pincészetek, borászatok nevét követő ABC-sorrend szerint.

Bock Valér, a Bock Pince borászati vezetője (villányi borvidék)

A világon eltérő módon hangolódnak az emberek a karácsony ünnepére, de az elmondható, hogy a finom ételek és italok mindenhol jelentős szerepet töltenek be a különböző kultúrákban. Az adventi időszakban már hangolódunk az ünnepre, készülünk az év lezárására. BORÁSZATUNK, HOTELÜNK ÉS ÉTTERMÜNK IS BEZÁR AZ ÜNNEPRE, MERT VALLJUK, HOGY CSALÁDI KÖRBEN TELIK A LEGJOBBAN A KARÁCSONY. AZ ÜNNEPI EBÉD, VAGY VACSORA MELLÉ MINDENKÉPPEN MAGYAR BORT JAVASOLNÉK,legyen fehér, rosé, vagy vörös. Személy szerint talán egy villányi, vörös házasítással, cuvée-vel koccintanék a karácsonyi vacsora mellé, hogy a kulináris élmény még különlegesebb legyen

Bodor Bence, a Bodor Borászat vezetője (villányi borvidék)

Az én filozófiám szerint a legjobb bor az, ami ízlik az embernek. Nem az a jó bor, amire én vagy bárki más azt mondja, hogy jó, hanem az, amit örömmel iszunk. Sokfélék vagyunk, sokféle ízléssel és ízleléssel. Nyilván az ünnepi alkalomhoz mindig valami különlegesebb dukál, de hogy ez vörös legyen, fehér, magyar vagy külföldi, díjnyertes vagy éppen az unokatestvérünk igen jól sikerült házi bora, azt mindenki döntse el maga. Számomra fontos, hogy az ünnepi asztalon legyen olyan bor is, amihez valamilyen kellemes emlék, történet fűződik, vagy amit olyasvalakitől kaptam, akit különösen kedvelek – és persze ami passzol a menühöz is. Ilyenkor mi is megállunk egy kicsit, és néhány napon át csak azokkal vesszük körbe magunkat, akik a legfontosabbak. Nálunk az egész nagycsalád együtt tölti az ünnepet, megvannak a saját hagyományaink, a nagymama konyhája pedig kifogyhatatlan – a karácsony végi „morzsabuli fő témája” például az, hogy a különböző boraimat mindenféle étellel, ízzel összepárosítjuk. Ez az az időszak, amikor mi magunk is inkább élvezői, nem készítői vagyunk a finomabbnál finomabb fogásoknak és boroknak. A pihenés és kicsit az elcsendesedés, a töltekezés időszaka ez számomra, amit aztán az új tervek megvalósítása követ januártól. Az idei ünnep azért is rendhagyó, mert NEMRÉG ÉRKEZETT MEG A HARMADIK GYERMEKEM, ÉS Ő AZ ELSŐ KISLÁNYOM. RÉGEN VOLT MÁR KISBABA A HÁZBAN, ÍGY EZ A KARÁCSONY – HA LEHET – MÉG MEGHITTEBB, MÉG BOLDOGABB, MINT SZOKOTT LENNI.

Bolyki Jani és a Bolyki csapat (egri borvidék)

Milyen az ideális bor az ünnepekre? Természetesen elegáns bikavér: intenzív illattal, amit elsősorban meggy, szilva, amit étcsokoládé keretez. Egyensúlyos bort, közepesnél nagyobb testtel, ízében domináns gyümölcsösséggel, amit szépen kiegészít a fahéj és étcsoki. Ha pedig az ideális pezsgő a kérdés, annál hárslevelű adja az alapbort, ez pedig illatában is visszaköszön, virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, kis mézzel. Karácsonykor mi is lelassulunk egy kicsit. Az őszi szüret után csendesen, nyugalomban érnek a borok, izgalmasan kóstoljuk az újdonságokat, amelyek november közepétől folyamatosan kerülnek ugyan a palackba, de ilyenkor lesz igazán izgalmas, amikor először kinyitjuk őket és a poharunkba töltjük. Ilyenkor nem kell füvet vágni, de lehet karácsonyfát vadászni, ha pedig ebben a tevékenységben mégis megfáradnánk, akkor JÓL ESIK A MELEG SZOBÁBAN, A FENYŐILLATOT SZAGOLVA MEGPIHENNI A FOTELBEN, SZERETETBEN, CSALÁDDAL, MEG A KUTYÁVAL-MACSKÁVAL ÉS KINYITNI EGY JÓ BORT, VAGY PEZSGŐT, AMIBE HA BELEKORTYOLUNK, EGYETLEN PILLANAT ALATT MEGÍZLELHETJÜK AZ EGÉSZ ÉVÜNK MUNKÁJÁNAK GYÜMÖLCSÉT! EZÉRT SZERETJÜK A KARÁCSONYT!

A teljes cikk itt olvasható Origo.hu

Címlapfotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink