Milliókat sért meg a retró szovjet sportmez

Hírek

Az Adidas "remekbe szabott" USSR feliratú mezzel rukkolt elő. A fiatalabbak kedvéért, az USSR betűszó: Union of Soviet Socialist Republics, egyszerűen csak Szovjetunió. A valószínűnél jóvalta biztosabb, hogy számosakat, akik személyes vagy felmenőiktől rájuk hagyományozott rossz emlékeket őriznek a korról, amikor is hazánkat megszállás alatt tartotta a Szovjet birodalom, keserűséggel telít a póló látványa.

Vajon Brüsszelig vagy az ENSZ-hez rohannának az elpíszisedett agyúak, ha Nagy-Magyarország korabeli mezeket dobna piacra valamely nacionalista érzésekben bővelkedő vállalkozó? Márpedig az első újkori olimpián, 1896-ban, hazánk nem csupán részt vett, de a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton, amelyen 1904-re már ötödikek voltunk, az 1920-as, VII. játékok rendezési jogát pedig elnyerte Budapest. Végül aztán részt sem vehettünk rajta.

És vajon összehívnák-e a Biztonsági Tanácsot, amikor valamely furfangos porosz a Harmadik Birodalom sportruházatával igyekezne fellendíteni vállalkozását?

Az üzlet mindenekfelett, ezzel hűthetjük le píszisedett embertársaink vértolulását. Mert hiszen úgy jó a világ, ha globális és fogyasztó „benne minden férfi és nő”. Mivel minden áru a glóbusz méretű piacon, feledésre lehet kárhoztatni a fiatal generációkat egykor volt ordas eszmékkel kapcsolatban. Az USSR póló nem több annál, miként hirdeti a cég: „visszahozzuk a kilencvenes évek legnagyobb csapatainak mezeit.” Gulág sutba, marad a sport.

Bejött ez már egyszer. Emlékeznek biztosan a Che Guevara pólóra. Che mögül is kiradírozták a történelmi távlatot, hogy közvetlenül a forradalom után, a La Cabaña börtönerőd parancsnokaként irányította a kivégzéseket, mint ipari miniszter megkezdte a gazdaság sztálinista átformálását, s hithű marxista-leninistaként a munkatáborok felállítását.

Borítófotó: Robodread, Dreamstime.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink