Milliókat fizetnek a kiüresedő gyönyörű kisvárosok Európában, ha ott vásárol házat

Hírek

Európa-szerte a fogyatkozó népességű városok radikális megoldást találtak arra, hogy bőkezű készpénzes ösztönzőkkel csábítsák be az új lakókat – derült ki az Euronews gyűjtéséből. Mint írták, sok vidéki térség szembesül a népesség elöregedésével, mivel a fiatalok a nagyobb városokba költöznek, vagy úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. Ennek leküzdésére egyes önkormányzatok költözési támogatásokkal és készpénzes kifizetésekkel ösztönzik a külföldiek letelepedését. Spanyolországtól Olaszországig számos olyan területet találhat az ember, ahol fizetnek annak, aki odaköltözik.

Az Alpokban fekvő kis falu fizeti a ház negyedét, ha hosszú távra tervez a család

A svájci Alpokban fekvő Albinen kevesebb mint 250 lakosnak ad otthont. Lakosságának feltöltésére az önkormányzat felajánlotta, hogy 50 ezer euró (18,9 millió forint) felett fizet az odaköltöző családoknak. A Valais kanton hegyoldalán elhelyezkedő, festői falu alig több mint egyórás autóútra található a híres Verbier síközponttól.

A 45 év alatti felnőttek 25 ezer svájci frankot (9,85 millió forint) kapnak az odaköltözésért, valamint gyermekenként 10 ezer svájci frankot (3,94 millió forint).

A rendszerben csak olyan svájci állampolgárok vagy jogosult külföldiek vehetnek részt, akik elég hosszú ideig éltek Svájcban ahhoz, hogy megszerezzék a C tartózkodási engedélyt.

A pályázóknak legalább 200 ezer svájci frank (78,8 millió forint) értékű otthonban kell élniük, és vállalniuk kell, hogy 10 évig Albinenben élnek. A helyi tanács szerint naponta akár száz megkeresést is kapnak.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Fotó: Shutterstok

Ezek is érdekelhetnek

További híreink