Milliárdos fejlesztések a Mátrai Erőműben

Hírek
Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. vezetője a Világgazdaságnak beszélt az erőmű fejlesztésének menetéről. A táraság 2017-ben 9,1 milliárdos veszteséggel működött, de a vezérigazgató szerint az idei évben akár egymilliárdos nyereséggel is zárhat.  

Valaska József a 2017-es veszteségről szólva kijelentette, hogy a korábbi német tulajdonos a saját üzleti érdekei mentén kaszált el számos fejlesztést, ez az oka a veszteségeknek. Idén tavasszal magyar kézbe került a cég, ezáltal számos fejlesztés és beruházás is megvalósulhat.

A fejlesztéseket a visontai erőmű értékesítésével, illetve pályázati pénzekkel szeretnék kivitelezni, de egyes beruházásoknál állami segítség is jöhet. A társaság két új naperőművet létesít, összesen 40 megawattnyi kapacitással, valamint 2021-re készülhet el egy évi 400 ezer tonna települési hulladékot (RDF) hasznosító blokk.


Fotó: Valaska József beszédet mond a Mátrai Erőmű Zrt. Keleti III. elnevezésű külszíni bányájának újranyitási ünnepségén Aldebrő-Detk térségében 2015. szeptember 21-én

A cég beszáll az energiatárolásba is. A vezérigazgató kiemelte: a Teslával kötött megállapodást, melynek értelmében egy 5 megawattos száraztároló épül, illetve az MVM-el karöltve egy 600 megawattos szivattyús-tározós erőművet is létrehoznának.

Valaska József szerint a beruházások segítenek megőrizni a Mátrai Erőmű helyét az energiapiacon, céljuk pedig, hogy 2030-ra a magyarországi áramellátás 15 százalékát az erőmű tegye ki.

Borítófotó: a Mátrai Erőmű (mert.hu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink