Milliárdos fejlesztés a Semmelweis Egyetemen

Hírek Pindroch Tamás
Új, a nyiroksebészeti beavatkozás hazai bevezetésének helyszínt biztosító műtővel, világszínvonalú tudományos kutatólaboratóriummal, valamint orvosi és asszisztensi pihenőszobákkal bővült az első ütemben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, mely összesen több mint hét és félmilliárd forintból újul meg 2022 őszére – adta hírül a semmelweis.hu

A dr. Gloviczki Péter nemzetközi hírű érsebészről elnevezett műtőben olyan, a mikrosebészetet és az érsebészetet kombináló rekonstrukciós nyiroksebészeti beavatkozásokat fognak végezni, amelyek jelenleg európai szinten is csak néhány helyen érhetők el – mondta az átadáson dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató. Kifejtette, a kardiovaszkuláris megbetegedések a leggyakoribb népbetegségnek számítanak, és ezek a vezető halálokok Magyarországon. Ezért nagyon fontos, hogy európai szinten is a legerősebbek közé tartozzunk ebben a diszciplínában Emlékeztett: kardiovaszkuláris területen a Semmelweis Egyetem már most a világ 55. legjobb intézménye. A klinika fejlesztése ezt követően is folytatódik: a következő években egy új épületszárny is megépül, amely a legmodernebb diagnosztikai és terápiás berendezésekkel járul hozzá a már most Európa vezető intézményei közé tartozó klinika oktató, kutató- és gyógyító munkájához.

A klinika Városmajor u. 68. alatti főépületében megvalósuló beruházás további ütemében a többi műtő is megújul és létrejön egy 10 ágyas transzplantációs osztály, továbbá új oktatási terek is alakulnak. Az ősszel záruló, kormányzati támogatásból megvalósuló projekt teljes költsége 3,8 milliárd forint, amelyet 1,7 milliárd forint értékű eszközfejlesztés is kísér.

A rektor arról is beszélt, a Juhász-Nagy Sándor Tudományos Kutató Laboratóriumban egymilliárd forint értékű felújítás és bővítés történt a Nemzeti Szívprogram és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával. A Határőr úti Képalkotó Diagnosztikai Részlegen pedig a több mint 700 millió forintos energetikai beruházást valósítottak meg KEOP-pályázatból. A mostani ütem részeként a főépület tetőterében új orvosi ügyeleti szobákat is kialakítottak. A következő években tovább bővül: a Városmajor 70. projekt keretében a szomszédos telken egy új szárny jön létre, amelyet zárt folyosó köt majd össze a főépülettel. Az új szárnyban egyebek mellett a legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai és katéterterápiás berendezések, továbbá ambulanciák, hallgatói terek kapnak majd helyet.

Dr. Hankó Balázs, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kijelentette, a kormány Fokozatváltás a felsőoktatásban programj úgy pozícionálta az orvos- egészségtudományi oktatást, kutatást, betegellátást, hogy ma az ország európai szinten vezető a felsőoktatási beruházások tekintetében. A következő években 2700 milliárdos fejlesztés áll a felsőoktatás rendelkezésére, az orvos- és egészségtudományi kutatásokat pedig külön alap szolgálja. Mint folytatta, a hazai egyetemek egyre kiemeltebb helyen szerepelnek a világrangsorokban, a Semmelweis Egyetem pedig már a legjobb 1 százalékba is bekerült.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink