Milák Kristóf: aranyért megyek Tokióba

Hírek Gyöngyösi Balázs
„Arra a kevesebb, mint két percre akár másfél-két órán át koncentrálok. Se kép, se hang, nulla gesztus, nulla érzelem, csak megyek előre, és csinálom, flow-ban vagyok” – mondja a Figyelőnek az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia egyik nagy esélyese. A 20 éves világcsúcstartó arról is beszélt, hogy mely versenyszámokban indulna Tokióban, mit gondol az úszás gazdasági oldaláról, illetve meddig tervez egyáltalán a medencében.

Csaknem fél év telt el azóta, hogy március 24-én bejelentették: egy évvel elhalasztják a tokiói olimpiát. A munka nem állt meg, de ebben a helyzetben a motivációt nem könnyű fenntartani. „Ha nem látod magad előtt a konkrét célt, akkor miért maradj motivált? Úgy azért baromi nehéz a hétköznapok monotóniája. Annyi értelme viszont mindenképp volt az elmúlt hónapok munkájának, hogy ha márciustól augusztusig nem csinálok semmit, azzal hatalmas kárt okozok magamnak” – mondta a Figyelőnek adott exkluzív interjúban a világ- és Európa-bajnok, 200 pillangón világcsúcstartó Milák Kristóf.

Ami az egészségügyi protokollt illeti, a Duna Arénában készülő úszó edzés előtt-után maszkot visel, és az érintésmentes, digitális lázmérővel találkozik először, amikor belép a létesítménybe. De például a vírusszűréssel ugyanúgy a válogatott csapatorvoshoz kell fordulnia, mintha egy megszokott teljesítménydiagnosztikai vizsgálatról lenne szó. Márton Richárddal és Biczó Bencével úszik együtt Milák Kristóf, eddig csak reggel edzettek, de már heti két délután is lemennek az uszodába. „Szépen, lazán, első a technika, nem erősködünk, aztán majd iramot viszünk bele, és sprintelünk is. Közben már mindennap megy a kondi, de az erő-állóképességfejlesztés is kis súllyal, lépésről lépésre haladva történik” – állapította meg.

Hosszú idő után júliusban versenyzett újra Milák Kristóf, a margitszigeti Négy Nemzet Tornán. Sós Csaba szövetségi kapitány azt mondta róla, hogy Egerszegi Krisztina óta nem volt ekkora zsenije a magyar úszósportnak. Igaz, azután hangzott el a dicséret, hogy „ha felkészületlenül ugrik a medencébe, akkor is kiváló időket úszik”. Ezt a mozzanatot Milák úgy idézte fel, hogy „jólesett, de régóta ismerjük egymást Csaba bával, nem kell ezt túlgondolni. Legyen elég, ha ő és én tudjuk, ezt miért mondta. Ha valaki amiatt aggódna, hogy ettől elszállok magamtól, nagyképű leszek vagy beképzelt, azt megnyugtathatom. Ettől függetlenül tisztában vagyok azzal, hogy van affinitásom és néhány jó meglátásom ahhoz, amit éppen csinálok, ez pedig az úszás.”

 

Tokióban a legtöbben aranyérmet várnak Milák Kristóftól 200 pillangón, de ő maga is ebben a tudatban készült. „Tekintettel arra, hogy én vagyok az előző évi világbajnok és az aktuális világcsúcstartó, illene hazahoznom azt az aranyérmet.” Abban egyetért, hogy a japán Daiya Seto lesz a legnagyobb ellenfele. De nem rendel mindent ennek alá, ezért mint mondta, lehetne ebből három versenyszám is Tokióra, de inkább négy. Ez pedig a 100 és 200 pillangó mellett minden bizonnyal a 200 és 400 gyors lehet. „Szeretném a felnőtt mezőnyben, nemzetközi szinten is bővíteni a repertoáromat, igaz, ehhez idő kell, edzés kell, meglátjuk. Egyrészt bizonyítani akarok, másrészt jól is érezném magam ettől.”

Mégis a fő számnál maradva: a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 1:50,73 perccel győzött Milák Kristóf, Michael Phelps tízéves világrekordját átadva a múltnak. „Verseny közben a hétköznapi feszkókat szoktam kiengedni magamból, akkor és ott sem tettem mást. Egy ilyen helyzetben nemcsak akkor kerülök eksztázisba, amikor a call roomban várjuk, hogy a bemutatásra szólítsanak minket, hanem már a bemelegítő medencénél is csak nézek magam elé. Se kép, se hang, nulla gesztus, nulla érzelem, csak megyek előre, és csinálom, flow-ban vagyok. Vagyis arra a kevesebb, mint két percre akár másfél-két órán át koncentrálok.”

Ami a következő hónapok munkáját illeti, Milák Kristófnak nem kell messzire mennie, mert a világ elitje a Nemzetközi Úszóliga, az ISL révén itt lesz Budapesten, a Duna Arénában. „Versenyszituációban készülhetek a legjobbakkal, október közepétől hat héten át. Itt lesz tíz csapat, köztük az Iron, összesen háromszáz úszóval, burokban, elkülönítve a világtól.” Túl az ISL-en, más szervezésben is van jó néhány lehetőség szerte Európában, ahol a pénzdíjon felül a meghívott versenyzők minden költségét állják a szervezők. „Örömteli lenne, ha a világ- és Európa-bajnokságok sikeres megrendezése után ebbe az irányba is tennénk itthon lépéseket” – vetítette előre Milák, aki már arról is beszélt, hogy 28 éves koráig biztosan versenyez, azaz 2028-ig, de ha lesz olyan verseny 2029-ben vagy 2030-ban, ami kellőképpen motiváló, ráhúzna még. Ugyanakkor 2032-ig nagy valószínűség szerint már csak akkor tartana ki, ha abban az évben Budapesten lenne az olimpia.

Talán sokakat meglep, de Milák Kristóf nyomon követi a járvány gazdasági hatásai is. „Bár kézzelfogható előny, hogy több időt tölthettem családi körben, nem elhanyagolható az a kár, amit a gazdaság elszenved. Ezzel együtt egyre inkább felkeltik az érdeklődésem a befektetési lehetőségek, hogy az úszással megkeresett pénzt hogyan lehetne gyarapítani, márpedig a mostani a pénz- és tőkepiacokon is mozgalmas időszak. A pénzügyi érdeklődés miatt az Edutus Egyetemre mentem továbbtanulni, miután érettségiztem az érdi Gárdonyi Gimnáziumban, de az úszás miatt egyelőre sokat kellett halasztanom” – tette hozzá.

A teljes interjút a Figyelő aktuális lapszámában olvashatja

Borítókép: Móricz-Sabján Simon

Ezek is érdekelhetnek

További híreink