Mik lesznek a Kína-USA kereskedelmi konfliktus hatásai?

Hírek
Az amerikai kormány több mint 800 kínai termékfajtára jelentett be újabb büntetővámokat. Az intézkedések évi 50 milliárd dollár exportot érintenek. Washington további 200 milliárdnyi importot fenyeget 10 százalékos vámmal.

A gondot az jelenti, hogy Kína válaszol is ezekre az intézkedésekre és saját vámtételeit is megemeli az amerikai termékek esetében. Egy ilyen lépés felhajtaná a bekerülési árakat, aminek hatására a kínai vállalatok vagy áthárítanák a megnövekedett költségeket a fogyasztókra, vagy elviselnék, hogy ezek a költségek a saját profitjukat erodálják – egyik verzió sem lenne kívánatos – írja elemzésében Raymond Ma a Fidelity International portfólió menedzsere.

Az elemzés szerint bár az USA és a Kína közötti diplomáciai „adok-kapok” – vagy a fűtött hangvételű kereskedelmi tárgyalások – még eltarthatnak egy darabig, a helyzet kezelhető, de továbbra is kedvezőtlen hatással lesz a piacokra és a befektetői hangulatra egyaránt.

A Fidelity szerint nem valószínű, hogy a konfliktus igazi kereskedelmi háborúvá fajulna, viszont nem is ér véget egyhamar. Trump Kína stratégiai jelentőségű ágazatait célozza meg, nem az alacsonyabb hozzáadott értéke előállító gyártóipart, mivel az annak termékeire kivetett vámok az importon keresztül megvalósuló inflációt okozhatnának az USA-ban. Ezt Washington igyekszik elkerülni. Mindehhez célszerű hozzátenni, hogy Kína nem sok fejlett, stratégiai jelentőségű cikket exportál az USA-ba, ezért fennáll annak a kockázata, hogy Trump elnök kiszélesíti a 200 milliárd dolláros célkitűzésének hatálya alá eső termékek körét.

A jelenlegi kereskedelmi vámtarifa – 50 milliárd dolláron 25 százalék – a Kínából az USA-ba irányuló export kb. 2,5 százaléka, és az összes kínai exportnak kevesebb, mint 1 százaléka, vagyis a közvetlen hatása valószínűleg kisebb, mint a közelmúltbeli piaci reakciók sugallják. A hangzatos szalagcímek ellenére is kevesebb, mint 0,2 százalékpontos hatással voltak Kína GDP-jének növekedésére az amerikai vámemelések. Az újabb vámtarifák híre ismét megmozdította a piacokat, de mint az év korábbi szakaszában, a Fidelity úgy látja, hogy ennek a piaci visszaesésnek inkább a hangulat volt a kiváltó oka, mintsem a fundamentális gazdasági mutatók alakulása.

Borítófotó: Hopej tartomány, Nuancsüen város – Egy művészcsoport tagja olvasztott vasat vet hideg falra, hogy tűzijátékhoz hasonló látványt produkáljon. A megolvasztott fémmel előadott produkció több mint 500 éves múltra tekint vissza a településen. (MTI/EPA/Roman Pilipej)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink